Reducerea salariului dacă FUMEZI la LOCUL de MUNCĂ. Ce alte sancțiuni riscă salariații dacă sunt prinși

0
121

fumat_07_422ce13a5e_e3f3dedf7a_02_87f67954eb

Fumatul va fi interzis în spaţiile publice închise, odată cu intrarea în vigoare a Legii-antifumat. Angajaţii nu vor mai avea astfel voie să fumeze în spaţiile închise la locul de muncă, iar cei care încalcă interdicţia riscă să fie sancţionaţi atât de către angajator, cât şi de către poliţişti. Sanţiunile ce pot fi aplicate de angajator pot merge de la avertisment scris până la concediere.

Interzicerea completă a fumatului în spaţiile închise de la locul de muncă este prevăzută de Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Potrivit Avocatnet, legea intră în vigoare la data de 17 martie, când expiră cele 45 de zile calendaristice de la momentul publicării legii în Monitorul Oficial.

Astfel, spaţiu închis de la locul de muncă va fi considerat “orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă”. Conform Legii securităţii şi sănătăţii în muncă, locul de muncă este “locul destinat sa cuprindă posturi de lucru, situat în clădirile întreprinderii şi/sau unităţii, inclusiv orice alt loc din aria întreprinderii şi/sau unităţii la care lucrătorul are acces în cadrul desfăşurării activităţii”.

Salariaţii care nu vor respecta noua interdicţie vor risca să fie sancţionaţi disciplinar de către angajator şi contravenţional de către poliţişti.

Dacă angajatorul respectă toate dispoziţiile legale, însă salariaţii încalcă interdicţia de a fuma la locul de muncă, atunci aceştia vor putea fi supuşi unei duble sancţionări: una disciplinară, aplicată de către angajator (evident, după efectuarea cercetării disciplinare prealabile, acolo unde se impune) şi una contravenţională, aplicată de către organele de poliţie“, a declarat Gabriela Dinu, avocat senior la Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Sancţiunile disciplinare ce pot fi aplicate de angajator, în cazul săvârşirii unei abateri disciplinare, sunt:

– avertismentul scris;
– retrogradarea din funcţie (cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea) pentru o durată de cel mult 60 de zile;
 – reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
 – reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
 – desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Pentru a deveni un instrument util în mâinile angajatorului, inclusiv din perspectiva pedepsirii abaterilor referitoare la fumat, este recomandabil ca regulamentul intern să stabilească în mod clar situaţiile în care încălcarea interzicerii fumatului poate atrage sancţiuni drastice. În orice caz, conform noilor reglementări, încălcarea regulilor impuse de angajator în legătură cu fumatul ar putea reprezenta o abatere disciplinară gravă. Ca atare, angajatorul este în măsură să aplice sancţiuni dintre cele mai aspre, inclusiv desfacerea contractului individual de muncă. În plus, angajatorul ar putea pretinde de la salariat plata unor despăgubiri care să acopere prejudiciul cauzat prin încălcarea regulilor privind fumatul (mai ales în situaţia în care nerespectarea interzicerii fumatului a cauzat prejudicii de imagine sau materiale angajatorului)“, a mai precizat avocata.

 

LEAVE A REPLY