Se dă lege: Program de lucru de zece ore pe zi şi weekend de trei zile

1
302

job-shutterstock-46-465x215

Senatorul liberal Marius Nicoară cere să fie modificat Codul Muncii astfel încât programul de lucru să fie de zece ore pe zi, timp de patru zile lucrătoare, iar weekendul să fie de trei zile libere, spre deosebire de două câte sunt în prezent, scrie b365.ro.

“Este vorba despre un articol prin care spun ca se poate, la intelegere intre patron si angajat, sa se lucreze 10 ore timp de patru zile”, sustine Marius Nicoara, senator PNL.

Parlamentarul sustine ca unii angajati vor mai mult timp liber.
“Cei care au trei zile libere se duc in mini-vacante, la munte, la mare, la restaurante, in sali de jocuri… si se cheltuiesc bani. Multi considera ca in trei zile organismul uman se odihneste mult mai bine si poate sa reia o noua saptamana”, argumenteaza sursa citata.

In replica, patronatele spun ca nu agreeaza ideea parlamentarului PNL.

“Cum se poate face si cat ar costa in plus, ca locuri de munca care trebuie sa acopere in activitatile care nu isi permit sa-si opreasca activitate? Masura este o inovatie, dar nu are niciun fundament. Deocamdata, problema pe care o avem in Romania este ca nu producem”, motiveaza Cristian Parvan, Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romani, citat de stirileprotv.ro.

Propunerea legislativa vine in contextul in care Europa cauta solutii pentru eficientizarea angajatilor. Potrivit unui studiu Eurofound, Romania se afla pe primul loc in Uniune la numarul de ore lucrate saptamanal. Dar, la productivitate, ocupa locul 23 din 28 de state. In plus, specialistii spun ca randamentul angajatilor scade pe masura ce lucreaza mai mult de opt ore pe zi. Spre exemplu, in Suedia, patronii le-au facut angajatilor program de sase ore, iar acum se felicita pentru ca au inregistrat cresteri de profit.

1 COMMENT

  1. Daca va zic ca aveti titluri de c…t va suparati? Sau nu faceti deosebire intre o propunere legislativa si o lege? In plus: “Art. 113. [repartizarea timpului de muncă în timpul săptămânii]
    (2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.”, deci nu te impiedica nimeni sa ai program de 10 ore!

LEAVE A REPLY