Schimbare majoră la METROU: Ce trebuie să știe călătorii

0
682

metrou_79774900

Metrorex va schimba instalațiile de acces la metrou pe magistralele 1, 2 și 3. În total, 41 de stații vor fi dotate cu porți de acces moderne. Astfel, călătorii vor putea intra la metrou cu ajutorul cardurilor contactless, dar și pe baza cardului bancar sau a telefonului mobil. Noul sistem de acces la metrou urmează să fie implementat în cursul acestui an. La începutul acestei luni, Metrorex a atribuit contractul pentru servicii de consultanță, scrie b365.ro.

Metrorex schimbă sistemul de acces la metrou. În 41 de stații de pe Magistralele 1, 2 și 3 vechile instalații de control acces vor fi demontate, iar în locul lor va fi montat un nou sistem de control și taxare care va permite “validarea cardurilor de tip magnetic, a cardurilor contactless Metrorex, RATB, bancar și alți operatori, precum și plata și validarea prin sistem de telefonie mobilă”.

Potrivit unui document oficial al Metrorex vor fi montate 1352 de noi porți de acces, iar 70 de zone de vestibul vor fi modernizate. De asemenea, vor fi montate automate de vândut cartele în fiecare capăt de stație (în total 139 de automate), iar toate porțile de intrare și 30% din cele de ieșire vor fi echipate cu validatoare pentru cartele magnetice.

Implementarea noului sistem de acces la metrou va începe în cursul acestui an. Până la sfârşitul anului trecut însă, Metrorex doar semnase contractul de execuție a lucrărilor cu ofertantul declarat câștigător, respectiv asocierea de firme TIAB – UTI Grup – Logic IT Consult, subcontractanții asocierii fiind Somet și Prodata Mobility Systems NV Belgia. Contractul a fost atribuit pentru 149,7 milioane de lei, fără TVA, conform datelor operatorului de transport.

Iar la începutul lunii martie 2016, Metrorex a atribuit și contractul pentru Servicii de consultanță și dirigenție de șantier pentru proiectul de modernizare a instalațiilor de control acces pe magistralele 1, 2 și 3. Firma SC Proiect Consulting SRL va primi 982.000 lei (220.000 euro), potrivit anunțului de atribuire publicat în Ssistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

De asemenea, compania de transport subteran cumpără și cartele magnetice şi carduri contactless în valoare de peste 45 milioane lei cu TVA (aprox. 10 milioane euro). Practic, compania de transport cu metroul intenţionează să cumpere un număr de 149,8 milioane de cartele magnetice și contactless destinate accesului în stații prin ușile batante care vor fi montate în subteran. Acordul-cadru va avea o durată de 4 ani.

Conform Metrorex, actualul sistem automat de taxare a fost pus în funcţiune în anul 1995, prin renunţarea la plata directă a călătoriei cu monede şi adoptarea unui sistem bazat pe cartele (carduri) magnetice.

Potrivit companiei care gestionează transportul în comun în subteranul bucureştean, modernizarea instalaţiilor de acces la metrou se impune acum în contextul în care aplicaţiile software de management al tranzacţiilor funcţionează pe reţele de transmisie date de tip ATM care necesită mentenanţă la costuri foarte mari pentru echipamente scoase din fabricaţie, iar tranzacţiile călătorilor, colectate în sistem sunt procesate în majoritatea situaţiilor de computere din generaţia Pentium II (an 1997) la care, de asemenea, mentenanţa şi procurarea de piese de schimb sunt deficitare, dacă nu imposibil de executat.

Metrorex are un buget total de circa 2,2 miliarde de lei în 2016, din care 1,4 miliarde de lei pentru investiții. Directorul general interimar al Metrorex, Marin Aldea, spune că, pe lângă proiectele în derulare, compania va demara şi proiecte noi în acest an.

 

LEAVE A REPLY