OFICIAL: Câte zile libere vor avea angajaţii anul acesta, când Paştele şi 1 mai se suprapun

0
115

zi_libera_romani_26273000

În acest an, prima zi de Paşte şi Ziua Muncii se suprapun, astfel că salariaţii cu program normal vor primi liber de la angajatori doar în a doua zi de Paşte, aşa cum reiese din legislaţia muncii.

Codul muncii — singurul act normativ în vigoare ce prevede în ce zile de sărbătoare legală nu se lucrează — stabileşte, în momentul de faţă, 12 libere legale, printre care se numără prima şi a doua zi de Paşte şi Ziua Muncii.

Deoarece în 2016 prima zi de Paşte şi Ziua Muncii se suprapun, salariaţii cu program obişnuit (de luni până vineri) se vor putea bucura de timp liber doar în a doua zi de Paşte, adică pe 2 mai.

Până acum, angajaţii au primit liber în acest an doar pe 1 ianuarie, din moment ce a doua zi din 2016 a picat într-o sâmbătă. Astfel, excluzând 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte şi Ziua Muncii, rezultă că până la finele lui 2016 mai sunt şapte libere legale. Totuşi, doar cinci dintre ele pică în timpul săptămânii, după cum urmează:

prima şi a doua zi de Rusalii – 19 şi 20 iunie (duminică şi luni);
Adormirea Maicii Domnului – 15 august (luni);
Sfântul Andrei – 30 noiembrie (miercuri);
Ziua Naţională a României – 1 decembrie (joi);
prima şi a doua zi de Crăciun – 25 şi 26 decembrie (duminică şi luni).
În afară de aceste 12 sărbători legale nelucrătoare, persoanele care aparţin altor culte religioase legale — în afară de cele creştine — mai beneficiază şi de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele respective.

 

LEAVE A REPLY