Carnea de vită din ARGENTINA stă 30 de zile pe vapor și ROMÂNII o cumpără cu 50 euro/kg

0
1584

carne-vita

Minim 30 de zile îi trebuie unui transport de carne de vită să ajungă din Argentina până-n România! Carnea ajunge congelată pe masa românului. Românii dau 50 de euro pe kilogramul de vită argentiniană, în timp ce fermierii noștri cresc vite din renumite rase de carne, cum e Angus. Românul poate cumpăra carnea proaspătă, cu un preț pe kilogram de aproape zece ori mai mic și cu un gust incredibil de bun, scrie agroinfo.ro.

Miturile create în jurul unor rase de carne, cum e vita de Argentina sau kobe, vita japoneză masată, îi conving pe mulți cumpărători români să-și dorească să consume așa ceva. Sunt mituri, așa cum am spus, iar carnea ajunge pe masa românului după ce a poposit zeci de zile pe drum, nu mai e proaspătă, e demult congelată și nu are cum să egaleze gustul cărnii proaspete.

Vita din Argentina este adusă în containere, pe mare, care durează și 30 de zile. Este foarte clar că pe transport sunt procedee speciale care pot asigura maturarea. Însă este foarte dificil ca un consumator să aibă informații despre trasabilitate cărnii. Nu știm ce fel de carne este, de unde vine. Într-adevăr este o carne bună, fragedă, suculentă, dar dacă avem la noi posibilitatea de a achiziționa carne, posibilitatea de a crește rase de carne cum e Angus, este mare păcat să nu se consume de la noi, din fermele noastre, spune Iulian Stancu, reprezentant Karpaten Meat.

Ce e cu vita masată, de ce e mai bună, adusă din Japonia, de la o distanță așa mare? Care este povestea masajului care i s-ar face vitei ca să aibă carnea fragedă? 

Mitul cu masajul a pornit de la faptul că prin 1800 oamenii lucrau pământul cu vitele. Vita era animalul lor de casă, cu care își făceau treaba. Genetic vorbind, vitele aveau multă grăsime și mai puțini mușchi, astfel că, în urma unei zile de muncă, se contractau mult mușchii și aveau dureri. Oamenii efectiv își masau animalele pentru a putea lucra cu ele și a doua zi. Această poveste s-a perpetuat și am ajuns să discutăm astăzi de masarea animalelor, lămurește Stancu.

Alternativa la carnea congelată  din Argentina și Japonia și care călătorește până se maturează este rasa de carne Angus, crescută de fermierii români și vândută la un preț mult mai mic. Apreciată de toți străinii, este o carne delicioasă, cu un timp de gătire foarte mic, undeva la jumătatea de oră. Consumatorii români trebuie să renunțe la mituri și să cumpere carne produsă în fermele românești.

De la un număr de 200 de animale, câte vite din rasa Angus erau în România acum 8 ani, am ajuns la un efectiv de 15.000 de animale pe întreg teritoriul. Vorbim doar de rasa pură. Efectivul de vite Angus la nivel european, în momentul în care s-a lansat proiectul în România, era în regres. Considerăm și suntem convinși că vom fi exportatori în viitor de carne de vită superioară, spune Iulian Stancu.

Fermierii români au achiziționat genetică din Scoția, Germania, Noua Zeelandă, tocmai ca să vadă ce se pretează la condițiile din România și să producă pentru piață o carne de calitate excepțională.

Cu siguranță depășim nivelul calității de carne de vită care vine din Argentina. Vânzarea unui kilogram din această carne la aproape 50 de euro nu se justifică. Ar trebui să fie unul mai mic. Animalele sunt ținute 365 de zile afară, fără a se interveni cu alt tip de furaj. Singurul cost pe care-l au producătorii ar fi cu finisarea. Probabil, finisarea se face cu cereale care nu sunt atât de scumpe. Această carne are o istorie în spate, este recunoscută la nivel mondial  și toate acestea se reflectă în preț, spune reprezentantul Karpaten Meat.

LEAVE A REPLY