VESTE BOMBĂ despre BONURILE DE MASĂ

0
1426

tichete-de-masa (1)

Companiile emitente şi acceptatorii de plăţi au demarat deja proiectul de digitalizare a tichetelor de masă. Tichetele de masă electronice (carduri de masă) au fost lansate în România în octombrie 2015 şi au aceleaşi facilităţi si reglementări fiscale ca tichetele clasice, pe hârtie.

UPDATE: Cheque Dejeuner: Tichetele în format pe hârtie nu vor fi eliminate

“Introducerea tichetului de masa electronic nu atrage dupa sine eliminarea completa a tichetelor in format clasic, pe hartie. Tichetul electronic este o alternativa a tichetului clasic, optiunea pentru varianta de suport  ramanand la alegerea fiecarui angajator” se arată într-o precizare trimisă redacţiei ECONOMICA.NET de Cheque Dejeuner, unul dintre prinicipalii jucători de pe piaţa tichetelor

“Decizia introducerii tichetului electronic a fost publicata in Monitorul Oficial la finalul anului 2013, aducand totodata clarificari suplimentare referitoare la adoptarea si utilizarea acestui instrument si mentionand masurile aplicabile pentru principalele categorii implicate: angajatori, angajati, emitenti si afiliati, in cadrul proiectului normelor de aplicare a legii. Ce trebuie insa retinut este faptul ca angajatorii au libertatea de a alege suportul pe care vor acorda tichetele de masa si ca ambele variante respecta aceleasi principii si set de reguli, au aceeasi valoare si aceeasi destinatie” se arată în precizare.

“Indiferent de suportul tichetelor de masa – hartie sau electronic – acestea au aceeasi valoare nominala, stabilita prin lege (in prezent, 9.35 lei), se acorda dupa aceleasi reguli – cate 1 tichet pentru fiecare zi lucratoare sau interval de 8h (in cazul angajatilor care lucreaza in ture), sunt destinate exclusiv achizitionarii produselor alimentare, parcurg etape similare din punct de vedere al procesarii comenzii si respecta restrictiile privind interdictia achizitionarii de produse nealimentare, de tigari sau bauturi alcoolice. Tichetele de masa reprezinta, in Romania, principalul beneficiu extra-salarial, asigurand productivitatea crescuta si o masa sigura propriilor angajati. Prin acordarea tichetelor de masa angajatorul beneficiaza de economii de pana la 45% datorita facilitatilor fiscale” mai spun cei de la Cheque Dejeuner.

„În curând, cei care au dreptul la tichete de masă vor putea încasa sumele respective pe carduri preplătite” a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Cosmin Vladimirescu, general manager la Mastercard.

Potrivit reprezentanţilor operatorului de plăţi, legea care reglementează procesul de transformare este deja în vigoare.

„ Este o evoluţie importantă nu numai pentru companiile emitente de tichete de masă – care nu vor mai tipări tichetele şi vor scăpa de o mulţime de probleme logistice legate de producţia şi distribuţia acestora – ci şi pentru comercianţi. O plată cu un card durează considerabil mai puţin decât una care implică tichete de masă, sumele se pot valorifica integral, fără rotunjiri în sus sau în jos cum se întâmpla când aveai tichete de valoare fixă, rulajul la casele de marcat va fi mai mare, oferind totodată costuri mai mici pentru toţi partenerii implicaţi precum şi un control mult mai bun pentru utilizatori şi Ministerul Finanţelor Publice”, explică Vladimirescu.

O piaţă de 1 miliard de euro pe an. Foloseşi toată valoarea tichetului

Aproximativ două milioane de angajaţi din România (circa jumătate din total) beneficiază de tichete de masă, ceea ce face ca tranzacţiile totale să se ridice la peste 1 miliard de euro. În prezent, valoarea unui tichet de masă este de 9,35 de lei pentru fiecare zi lucrătoare, iar un angajat nu poate – potrivit legii actuale – să folosească mai mult de 2 tichete pe zi.

LEAVE A REPLY