Mai multe servicii medicale GRATIS pentru romani. Vezi ce DREPTURI ai

0
1848

concediu medical

Românii vor beneficia de la 1 iulie de mai multe servicii medicale gratuite oferite prin așa numitul ”Pachet minimal de servicii medicale”.

De aceste servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate vor putea uza și persoanelor neasigurate, adică cele nu plătesc cei 5,5 lunar pentru asigurările de sănătate.

Serviciile principale ce vor fi incluse în pachetul minimal,pachet care se referă la persoanele neasigurate

Pachetul minimal va cuprinde servicii pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală.

Asistenţa medicală de urgenţă la medicul de familie va consta în anamneză examen clinic şi tratament. Fiecare persoană va putea să beneficieze de o singură consultaţie pentru fiecare situaţie de urgenţă.

Se va monitoriza sarcina şi lăuzia. Astfel,pacientele vor beneficia la medicul de familie de supraveghere din luna a treia până în luna a şaptea (o dată pe lună) şi din luna a şaptea până în luna a noua (de două ori pe lună), testare pentru HIV, hepatită B şi C, precum şi de urmărirea lăuziei la domiciliu. La cabinetul medi­cal vor fi acordate o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere.

Serviciile de planificare familială la medicul de familie vor consta în consiliere şi indicarea unei metode contraceptive. Consultaţiile vor fi în număr de două pe an pentru fiecare persoană. Vor primi o consultaţie preventivă şi vor putea cere examinarea pentru constatarea unui deces (cu sau fără eliberarea certificatului de constatare a decesului).

Atât la medicul de familie, cât şi la cabinetul medical, pacienţii vor putea să primească o consultaţie pentru supravegherea şi depistarea bolilor cu potenţial endemoepidemic.

Pachetul minimal va mai include consultaţii la domiciliu pentru urgenţele medico-chirurgicale, transport sanitar neasistat şi anumite servicii medicale dentare (de exemplu, tratamentul paradontitelor, repararea protezei sau repararea aparatului ortodontic).

Persoanele neasigurate vor suporta integral costurile investigaţiilor paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medici.

 

Serviciile principale ce vor fi incluse în pachetul de bază-pentru persoanele care au asigurare medicală plătită la zi sunt :

Sunt incluse serviciile medicale curative pentru urgenţe medico-chirurgicale, afecţiuni acute, subacute, acutizările unor afecţiuni cronice şi pentru afecţiuni cronice, servicii de prevenţie şi profilaxie, servicii la domiciliu, servicii adiţionale, activităţi de suport şi servicii de administrare de medicamente.

În asistenţa medicală ambulatorie vor exista, de asemenea, consultaţii pentru urgenţe şi alte situaţii, depistarea de boli cu potenţial endemoepidemic, servicii de planificare familială, servicii diagnostice şi terapeutice, servicii de sănătate conexe actului medical, dar şi servicii de supraveghere a sarcinii şi lăuziei.

În spitale, serviciile oferite în cadrul pachetului de bază vor cuprinde consultaţii de specialitate, investigaţii, tratamente medicale şi/sau chirurgicale, îngrijire, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, cazare şi masă.

În acelaşi timp, persoanele asigurate în sistemul sanitar vor avea parte de consultaţii de urgenţă la domiciliu, transport sanitar neasistat, precum şi de îngrijiri medicale şi paliative la domiciliu.Serviciile medicale dentare vor consta, printre altele, în consultaţii, tratamentul cariilor simple, tratamentul cangrenei pulpare, extracţia dinţilor permanenţi şi reconstituirea coroanei radiculare.Asiguraţii vor beneficia şi de servicii de recuperare medicală în sanatorii balneare, analize de laborator, radiologie, imagistică, medicină nucleară, explorări funcţionale, medicamente cu şi fără contribuţie personală sau dispozitive medicale.

sursa: libertatea.ro

LEAVE A REPLY