Primele de Paşte, sub semnul întrebării. Cine primeşte şi cine nu “plicul de la Iepuraş”

0
302

1salarii_660x375_57488800

Ca şi în ani trecuţi, angajaţii unor companii de stat sau regii autonome încasează bonusuri substanţiale de Paşte, în timp ce marea majoritatea salariaţilor din mediul privat se mulţumesc eventual cu câteva bonuri-cadou.

Primele de Paşte anunţate pentru zeci de mii de angajaţi din companii de stat, nu toate profitabile, ci cu un pas în groapă, trec de 700-750 lei de persoană.

Singura “surpriză” neplăcută anul acesta este în cazul CE Hunedoara. Pentru prima dată în istoria mineritului de huilă a ultimelor decenii, minerii și energeticienii, nu primesc primele de Paște, complexul energetic fiind în grave probleme financiare.

Angajaţii Complexului Energetic Oltenia primesc prime de Paşte de 700 de lei

Toţi cei peste 15.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia vor încasa prime de Paşte în valoare de 700 de lei, sub formă de tichete cadou, potrivit prevederilor Contractului Colectiv de Muncă. Complexul se află într-o situaţie financiară dificilă.

„Aceste prime sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă. Ele se acordă şi de Crăciun şi de Ziua Minerului”, a declarat un reprezentant al companiei.

Prime de 750 lei pentru angajaţii Hidroelectrica

Şi angajaţii Hidroelectrica primesc prime de Paşti. Valoarea acestora se ridică la 750 de lei.

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare şi mai profitabil producător de energie din ţară, acordă angajaţilor prime de Paşte în valoare de 750 de lei, a declarat joi, avocatul Remus Borza, administratorul judiciar al societăţii, potrivit Adevarul.ro.

„Primele sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă. Este vorba de 3.400 de angajaţi. Deci, în total, sunt prime de 2,55 milioane lei“, a spus Borza.

Fără prime de Paște pentru minerii și energeticienii din Complexul Energetic Hunedoara

Pentru prima dată în istoria mineritului de huilă a ultimelor decenii, minerii, dar, de această dată și energeticienii, nu primesc primele de Paște. Este vorba despre angajații Complexului Energetic Hunedoara. Totul se întâmplă din cauză că a fost denunțat Contractul Colectiv de Muncă.

Complexul Energetic Hunedoara trece prin momente deosebit de grele, așa cum nu s-a mai întâmplat niciodată până acum și, pentru că administratorii au denunțat contractul de muncă al angajaților, aceștia nu mai iau bani în plus de sărbători, așa cum erau obișnuiți.

„Minerii și energeticienii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara nu vor beneficia de primă cu ocazia zilelor de Paște, în primul rând, din cauza denunțării Contractului Colectiv de Muncă, de către Casa de Insolvență și, în al doilea rând, din cauza lipsei fondurilor necesare asigurării acesteia”, a declarat Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH.

Sindicatele se bat pentru prime, dar nu sunt bani

Numărul patronilor care dau prime de Iepuraş în zona Moldovei este destul de mic. Liderii de sindicat sustin ca doar acolo unde sunt sindicate puternice se fac presiuni asupra angajatorilor pentru astfel de stimulente. in celelate cazuri, sarbatorile trec neobservate de patronat.

„Sindicatele se bat pentru a obtine de la patronate prime de Paste. La Barlad, de exemplu, sunt negocieri stranse cu patronatul pentru astfel de tichete cadou. Optimismul trebuie sa existe. La un alt sindicat lucrurile nu sunt bune, negocierile privind contractul colectiv de munca nu s-au finalizat. E posibil sa avem un conflict colectiv de munca in loc de Iepuras. Exista si patroni care isi stimuleaza angajatii nu doar de sarbatori, dar sunt si patroni de alta factura mult mai stransi la punga si daca se poate sa nu aloce nici un ban, e foarte bine”, spun reprezentantii sindicatelor, citaţi de Bună Ziua Vaslui.

De multe ori, chiar daca nu dau patronatele prime, liderii de sindicat fac acest lucru. Asa se incearca doar sa se cumpere bunavointa sindicalistilor. Cotizatiile ar trebui folosite pentru a strange un fond de greva la care sa se apeleze in cazul unor conflicte.

“De la o perioda la alta tot mai putini patroni accorda astfel de prime. Noi trebuie sa vorbim de solidaritate cu cei care declanseaza conflicte de munca. SI trebuie sa avem fonduri in caz de necessitate. Nu mi se pare normal ca sindicatul sa foloseasca banii stransI pentru cadouri”, spun unii lideri de sindicat.

LEAVE A REPLY