REVOLTĂTOR Facturile la electricitate au fost UMFLATE cu peste 1 miliard de euro din buzunarele românilor

0
188

factura_energie

Consumatorii români au suportat pe facturile de energie electrică pierderi din reţelele de distribuţie de peste un miliard de euro, în perioada 2010-2013, se arată într-un raport al Curţii de Conturi, citat de Profit.ro. Curtea de Conturi aduce acuzaţii grave distribuitorilor de energie electrică şi ANRE.

În perioada menţionată, tariful mediu de distribuţie a electricităţii a crescut cu peste 13%, până la 200,30 lei/MWh, iar facturile consumatorilor au fost încărcate atât cu aceste pierderi de energie din reţele, cât şi cu investiţiile realizate de operatorii de distribuţie tocmai în scopul reducerii pierderilor, investiţii care s-au dovedit a fi ineficiente.

Curtea a constatat ineficienţa investiţiilor operatorilor din perioada 2010-2013 pentru înlocuirea echipamentelor în vederea reducerii CPT, în valoare de 166,891 milioane de euro, în condiţiile în care nivelul pierderilor a rămas nemodificat din anul 2004.

Deşi are atribuţii în monitorizarea nivelului de siguranţă a reţelelor şi a stării tehnice a acestor capacităţi, precum şi în publicarea acestor informaţii în raportul anual de activitate, ANRE nu a prezentat în aceste rapoarte informaţii privind starea tehnică a reţelelor, atrage atenţia Curtea de Conturi.

În schimb, ANRE acuză Curtea de Conturi că nu prezintă concluzii obiective şi că amestecă două perioade diferite de reglementare. Concomitent, reglementatorul pieţei de energie arată că a redus deja „drastic” tarifele de distribuţie în perioada 2015-2015, ceea ce a făcut ca operatorii din domeniu să dea în judecată instituţia, existând în acest moment peste 50 de procese pe această temă.

Citește articolul complet pe adevarul.ro.

LEAVE A REPLY