LOVITURĂ pentru toți angajații din România: Ce se întâmplă cu pensiile private

0
412

pensii_00061900

Lipsa banilor pentru pensii, cu care se confruntă statul, pune în pericol singura componentă care are profit: fondurile de pensii administrate de companiile private. Potrivit unui document guvernamental, Executivul s-ar pregăti să prelungească din nou, cu încă doi ani, perioada în care trebuie să transfere companiilor private administrarea unei părţi din contribuţia salariaţilor. Totul se va traduce in venituri mai mici pentru viitorii pensionari.

Peste 50 de miliarde de lei sunt necesare, în fiecare an, pentru plata celor peste 5 milioane de pensii din sistem. Contribuţiile sunt adunate în schimb de la numai 4,5 milioane de angajaţi, astfel că există un deficit de peste 15 miliarde de lei, acoperit de la buget.

În prezent, 10,5% din fiecare salariu se duce către plata pensiilor. Ceva mai mult de jumătate, 5,4 procente, ia statul. Restul – 5,1 la sută – sunt administraţi de fondurile private. Cine doreşte şi are suficiente resurse poate contribui şi la un al treilea sistem de pensii, cel facultativ.

În graficul de jos, cel portocaliu, vedem cum ar fi trebuit să evolueze contribuţia la fondurile de pensii administrate privat. Din 2008, an de an, creşterea urma să fie de 0,5 la sută.

 

LEAVE A REPLY