Cum poţi să iei 50.000 de euro de la stat pentru o afacere

2
3550

tineri-fermieri

Tinerii agricultori care vor să-şi înceapă o fermă pot accesa fonduri europene în agricultură. Mai exact, Ministerul Agriculturii anunţă că pentru o perioadă de cinci ani, fiecare tânăr care are un proiect în domeniul agriculturii poate primi până la 50.000 de euro.

Ministerul Agriculturii a postat pe site-ul instituţiei, încă de anul trecut, o serie de proiecte-tip.

Reprezentanţii Ministerului spun că aceste proiecte nu au nevoie să fie însoţite de întreaga serie de avize şi autorizaţii, ci doar de avizul de vânzare a producţiei.

Iată câteva dintre cele mai interesante proiecte de ferme de familie prin care puteţi lua fonduri europene 2015, potrivit adevarul.ro:

– Înfiinţare fermă pentru creşterea păsărilor (găini ouătoare)
– Înfiinţare fermă pentru creşterea puilor de carne Înfiinţare fermă de ovine şi caprine
– Înfiinţare ferma de tineret taurin pentru îngrăşare
– Înfiinţare şi dotare plantaţie de zmeur prin achiziţia de utilaje şi echipamente
– Livadă de pomi şi arbuşti fructiferi (pe o suprafaţă de maxim 5 hectare)
– Fermă de legume în câmp (pe o suprafaţă de maxim 2 hectare)
– Înfiinţare fermă de legume în spaţii protejate prin construirea de solarii şi achiziţionarea de echipamente şi utilaje specifice
– Fermă de vaci pentru producţia de lapte (pentru maxim 20 de capete) Înfiinţare fermă creştere porci cu bază furajeră aferentă

Suma de până la 50.000 de euro se va acorda în două tranşe. Prima, în valoare de 75%, se va da la începutul proiectului, iar cea de-a doua în maxim trei ani de la decizia de finanţare.

Fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia, trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp. Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe.

Antreprenorii care vor sa realizeze o investitie intr-o ferma, cu bani europeni, au la dispozitie noul Program National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

Ghidul solicitantului este deja disponibil pe portalul Agentiei pentru Finantare Investitiilor Rurale (A.F.I.R, www.apdrp.ro) pentru cele 3 submasuri lansate:

  • 4.1 Investitii in exploatatii agricole
  • 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri
  • 19.1 Sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locala (pentru Grupurile de Actiune Locala/”GAL”).

Pentru cei interesati sa realizeze o investitie, fie ca sunt fermieri deja inregistrati la Agentia pentru Plati (APIA), fie ca sunt intreprinzatori care doresc sa infiinteze o ferma vegetala si/sau zootehnica, Ghidul solicitantului pentru submasura 4.1 prezinta atat concepte noi, pentru asimilarea carora va fi necesar un anumit timp, dar si cateva elemente menite sa usureze intrarea in program.

O veste buna este ca beneficiarul nu trebuie sa mai aiba obiectul principal de activitate in domeniul agricol (respectiv codul CAEN principal precizat in certificatul de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului) si nici sa demonstreze ca cel putin 50% din veniturile din exploatare provin din activitati agricole.

In noul PNDR beneficiarul poate desfasura activitati agricole ca activitati secundare.

Un element de noutate mai putin apreciat este insa faptul ca fermierii individuali care isi desfasoara activitatea doar ca persoana fizica nu vor putea depune proiect decat daca se autorizeaza sub o forma juridica la Oficiul Registrului Comertului, in calitate de persoana fizica autorizata (PFA) sau intreprindere individuala (II).

Vesti bune sunt insa pentru institutele de cercetare-dezvoltare, centrele, statiunile si unitatile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, cu personalitate juridica de drept public sau privat, care pot beneficia pentru prima oara in mod direct de fonduri disponibile printr-un program de dezvoltare rurala finantat din fonduri europene.

Poate primul pas care trebuie facut daca va ganditi la un proiect trebuie sa fie analizarea anexelor la ghidul solicitantului care arata potentialul agricol (vegetal si animal) al localitatii unde doriti sa faceti investitia.

Pentru principalele specii de animale precum si de cultura vegetala (in sistem neirigat si irigat), potentialul fiecareia la nivelul fiecarei localitati din Romania este exprimat printr-un nivel scazut, mijlociu sau ridicat.

Investitiile in zonele cu potential scazut sunt eligibile, dar, din pacate, numai investiiile in zonele cu potential mijlociu sau ridicat sunt punctate in cadrul criteriilor de selectie, avand deci sanse mai mari de finantare.

Pentru a afla daca poate beneficia de aceste fonduri, solicitantul care are deja o ferma trebuie sa calculeze dimensiunea economica a acesteia, exprimata in euro si care reflecta capacitatea de a obtine un venit considerat rezonabil pentru culturile sau speciile de animale din ferma.

Ca noutate, pentru acest calcul trebuie sa foloseasca coeficientii de productie standard precizati de A.F.I.R in cadrul Cererii de finantare.

Conditia este ca ferma sa aiba o dimensiune de minim de 8.000 euro productie standard, calculata insa la nivelul ultimei inregistrari la APIA sau ANSVSA din anul 2014, nu la data depunerii cererii de finantare! Pentru solicitantii care prevad activitati agricole complet noi in activitatea lor, dimensiunea fermei va fi cea rezultata ca urmare a realizarii investitiei, folosind aceeasi coeficienti.

Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) ofera informatii necesare pentru accesarea banilor europeni

 

2 COMMENTS

  1. am 38 ani si as vrea sa cumpar mai mult teren**am acum 3hectare**pt a le planta cu catina,zmeura sau altceva,,este vreo posibilitate sa accesez vreun program,sa primesc niste bani pt a mai putea cumpara ceva teren

LEAVE A REPLY