Salariul mediu net a crescut la peste 2.000 de lei. De ce nu simt angajaţii majorarea? Unde se duc banii

0
842

salariu

Salariul mediu net a ajuns, în luna martie, la 2.051 de lei, comparativ cu luna februarie, fiind cu 101 lei mai mare, potrivit datelor provenite de la Institutul Național de Statistică (INS). Dacă ne uităm la salariul brut, valoarea acestuia s-a ridicat la 2.829 de lei, cu 5,1% mai mare față de luna precedentă din 2016.

Cele mai mari salarii se pot găsi în activităţile de fabricare a produselor din tutun (6.347 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.161 lei). În sectorul bugetar s-au consemnat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (4,3%), ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administraţia publică (2,2%) şi în sănătate şi asistenţă socială (1,4%).

Cu toate acestea, mai multe sectoare din sectorul public amenință cu proteste, în aceste zile, dacă nu le sunt mărite salariile și nu li se îndeplinesc câteva doleanțe legate de condițiile de muncă. Printre angajații de la stat care au cereri față de actualul Guvern se numără sindicaliștii de la Poștă și cei din sănătate

Cele mai mari câștiguri

În industria de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri salariale, în acest domeniul ele fiind de 45,4%. Aceasta este urmată de sectorul fabricării produselor de tutun, 33,9%.

Majorari salariale între 20% şi 22,5% au avut loc în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de servicii anexe extracţiei.

De asemenea, salariile au crescut cu până la 14,5% în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria metalurgică, tranzacţii imobiliare, fabricarea băuturilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, captarea, tratarea şi distribuţia apei.

În sectoare precum fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), colectarea şi epurarea apelor uzate, extracţia minereurilor metalifere, creșterile salariale au fost cuprinse între 7 și 10%.

Cui i-a scăzut salariul

Pe partea de diminuări salariale nete, cele mai semnificative pierderi le-au inregistrat cei din activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), cu 11,2%.

Scăderi salariale, de 2 până la 6% s-au înregistrat și în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrari audio şi activităţi de editare muzicală, activităţi de difuzare şi transmitere de programe) sau prelucrarea lemnului.

sursa: libertatea.ro

LEAVE A REPLY