Adio vânătoare de amenzi! Practica polițiștilor ‘pândari’ este ILEGALĂ! Distribuie daca esti sofer!

25
31811

Vești bune pentru șoferii care sunt surprinși de aparatele radar ale Poliției Rutiere. O instanță de judecată din România a anulat un proces-verbal de constatare a contravenției pe motiv că agentul care l-a întocmit nu este cel care a constatat contravenția.

politia

“În aplicarea dispozițiilor art.456 și urm. C.p.civilă, analizând apelul (…) se constată că el este justificat, urmând a-l admite în considerarea următoarelor:

Mai întâi trebuie arătat că în spiritul legii se impun a fi analizate cu prioritate aspectele de nelegalitate aferente actului, respectiv modalitatea de întocmire a lui.

Din această perspectivă, este necontestat că actul/procesul verbal contestat a fost întocmit de către Ag. V. C. care, oprindu-l pe contravenient, a comunicat cu o altă persoană, indicată în timpul procedurii de față ca fiind Ag. C.A.N., dar fără dovadă, și a aflat viteza nelegală de deplasare a celui oprit, procedură însă nepermisă.

În esență, în acest sens, atât legea specială-OUG nr.195/02, cât și legea generală-OG nr.2/01 stipulează că agentul constatator, numai el, constatând contravenția, întocmește procesul verbal, și aceasta fără nici o excepție, astfel încât trebuie trasă concluzia că în timpul procedurii administrative de constatare și de întocmire a procesului verbal intervine un singur agent-cel ce constată, care și semnează actul (art.15 și urm.).

Este și normală această procedură dacă avem în vedere că cel ce întocmește actul trebuie să descrie în act fapta exact așa cum a constatat-o, cum a perceput-o cu propriile simțuri, și nu în baza constatărilor altei persoane, ce pot fi comunicate de către acea persoană ori recepționate eronat.

De altfel, trebuie observate formularul folosit și maniera de întocmire a procesului verbal, care nu are elemente specifice unei asemenea situații ca aceasta.

Așadar, apreciem că procesele verbale de constatare contravenții nu pot fi întocmite exclusiv în baza unor informații furnizate de altă persoană, ci în baza unor constatări personale, indiferent de mijloacele folosite, ale celui ce-l întocmește, așa încât în situații ca cea de față se procedează nelegal.

În cauză, actul a fost încheiat de către o persoană-cea indicată în act, dar nu în baza constatărilor sale, cu propriile simțuri, prin observarea datelor oferite de aparatul radar, ci în mod nelegal în baza constatărilor altei persoane, care i le-a comunicat prin stație.

În acest condiții, criticile aduse de către apelant se dovedesc întemeiate, și prin urmare și apelul declarat. (…) în aplicarea art.480 C.p.civilă urmează a admite apelul, respectiv a modifica sentința în sensul admiterii plângerii și al anulării procesului verbal de contravenție”. (Tribunalul Călărași, Decizia nr. 347 din 16 martie 2016, portal.just.ro)

25 COMMENTS

 1. Este corect, nu poti sa te aperi, deoarece nu stii unde te-a prins radarul ; poate ai accelerat sa eviti un accident, altul fiind de vina, sau poate erai in afara localitatii si ei sustin ca esti in localitate, sau poate inceputul localitatii nu era semnalizat si prin urmare nici limita de viteza.

 2. Ma baieti si fete, v-ar placea sa fiti opriti pentru depasire de viteza si sa asteptati “agentul constatator” pana termina operatiunea ca sa-i spun asa? Nu cumva ati deveni brusc grabiti si profund deranjati de faptul ca poate agentul in cauza trebuie mai intai sa termine “misiunea” la care a fost trimis(in speta, verificatul auto cu aparatul radar), sa zicem 1h? Ora asta pe care va trebui sa o asteptati pe dreapta pana va ajunge d-nul agent constatator, cred ca va va deranja…
  Asa ca hai sa nu ne mai cacam pe noi si una peste alta, puteti sa circulati si regulamentar ;)

 3. Da,dar există varianta sa nu te mai oprească al doilea agent si sa-ti trimită placinta acasă primul,care a constatat-o si tot nu sti cum ai călcat pe bec.

 4. Dragi soferi Vitezomani,continuati sa mergeti cu viteza, nu respectati viteza legala, nu tineti cont de politistii “pandari”, de radare, de nicio regula de circulatie, de nimic, nu este nicio problema, primul pom sau stalp va fi al vostru. Nu conteaza daca esti amendat sau nu, conteaza viata ta si a celorlalti. Dar se pare ca pentru voi nu conteaza decat faptul ca politistii “pandari” stau la panda si va dau amenzi. Continuati tot asa, mergeti cu viteza.

 5. E veche fara asta .. se stie ca numai agentul care a constatat viteza de deplasare cu care circulati poate intocmi si semna procesul verbal.. Se depune contestatie si se judeca in cauza:) cu putin noroc se anuleaza procesul verbal.. dar din moment ce sti ca ai calcat pesala de ce te mai caci pe tine .. Sa fim seriosi.. cati din cei care ati lasat comentariu aici circulati cu 50 km/h intr-o localitate ubde bu este aglomeratie si e drum bun , drept etc? toti calcam pedala sa ajungem mai repede la destinatie asa ca nu va mai cacati pe voi cand luati amenda :)))

 6. OAre de ce nu pun camere ca in toate tarile civilizate ?? Arta injosirii cetateanului este practicata de acesti militieni fiind invatati de profesorii militieni din militie ,cei care nu s-au schimbat in 25 ani.Epurarea in cadrul MI la conducere e strict necesara dar si schimbarea legislatiei dupa cea europeana.LA noi nu se pot pune camere deoarece afecteaza pe toti nesimtitii din conducerea oraselor,municipiilor,guvern,parlament samd…Oare cand o sa fim egali cu toti in fata legii???

 7. În străinătate ești întotdeauna avizat de controlul electronic sau cel al politiei..prin cartele puse pe partea dreapta a drumului. Intenția este sa vezi și sa reduci viteza.
  Principiul lor este…
  PREVENȚIA!! Nu stau ca niște hoți la panda prin boscheti ca polițiștii romani. .ca sa te poată amenda ptr viteză. ..FĂRĂ DOVADA .ÎN STRĂINĂTATE îți arată filmările sau când primești amenda acasă ..ai și imaginea cu câți km ai condus. Îmi este sila de hoția și incompetenta marii majorități ai polițiștilor.

 8. Era nai simplu Mai civilizat Mai economic( fara atitea semne SI inscriptionsri) daca: Drum Eu viteza in afara localitatii 100km/h in localitate 70km/h in toata Tara; In orase viteza PE strazi cu o banda PE sens 50km/h, PE bulevarde cu 2 benzi PE sens 60km/h, iar PE cele cu 3-4 benzi PE sens 70 km/h. Plate aceste valori par Mari dar nu uitati ca inainte de 1989 viteza in localitate era de 60 km/h si circulam cu batrinele Dacii. Problems majors este obtinerea permisului de conducere de persoane iresponsabile si cu un discernamint discurabil. Aici cred ca ar trebui sa-si focalizese Politia atentia si cercetarile. Este de notorietate pretul de 200 Eu trecerea examenului pentru obtinerea permisului si de 3000-4000Eu pentru candidatii analfabeti. Adevaratii criminal sunt cei care day permise de conducere inconstientilor.

 9. Ma baieti si fete, v-ar placea sa fiti opriti pentru depasire de viteza si sa asteptati “agentul constatator” pana termina operatiunea ca sa-i spun asa? Nu cumva ati deveni brusc grabiti si profund deranjati de faptul ca poate agentul in cauza trebuie mai intai sa termine “misiunea” la care a fost trimis(in speta, verificatul auto cu aparatul radar), sa zicem 1h? Ora asta pe care va trebui sa o asteptati pe dreapta pana va ajunge d-nul agent constatator, cred ca va va deranja…
  Asa ca hai sa nu ne mai cacam pe noi si una peste alta, puteti sa circulati si regulamentar ?
  :)) asta sigur e gabor la cum a ganit-o :))

 10. @anonim: nu au cum sa te tina mai mult de 30 de minute fara sa te retina pt ceva anume! se numeste privare de libertate si le trebuie un motiv fff plauzibil sa o faca!

 11. Expresia din comentariile voastre “nu va mai cacati pe voi” este una josnice, probabil la fel ca cei ce o folosesc. Dacă românul ar avea bani, în funcție de câte abuzuri face poliția română, am fi un popor de miliardari. Legile in România, din păcate sunt date de niste oportuniști, aflați pe liste electorală, care oricum nu sunt interesați de limitări de viteza sau alte aspecte. Ei circula în coloane oficiale în timp ce soferii de rând, din amenzi contribuie la bugetul de stat. Concluzia: orice portiță venită in sprijinul marei mase a populației este binevenită, iar cei ce folosesc expresia citată, nu au decât să miroase adânc.

 12. stiti ceva..? cum scria si cineva mai sus….inainte de 89 era permis cu 60 km/ora cu vechea dacie iar acum cand masinile sunt mult mai sigure si dai zeci de mii de euro pe o masina cu peste 300 de cai trebuie sa circuli in oras cu 50 la ora? sa fim seriosi ca imi vine sa deschid usa in timp ce merg ca mi se pare ca stau pe loc..! dupa cum spunea si cineva mai sus nu din cauza vitezei au loc accidentele ci din cauza neatentiei in timpul conducerii si a inconstietei politistilor care dau permise contra cost tuturor analfabetilor care nu cunosc regulamentul ca nu stiu sa citeasca…!asa ca cum nu poate fi nimeni stapan pe timpul meu ..n-o sa ma poata obliga sa-mi petrec viatza pe drum circuland cu 50 la ora cand altii cu coaie tari merg ca fulgerul si cand sunt opriti scot o legitimatie si merg linistiti mai departe…ptr unii suntem muma si ptr altii ciuma?

 13. Constatarea contraventiilor se poate face
  1.in mod direct si nemijlocit de catre agentul constatator gen neportul centurii de siguranta ,folosirea telefonului mobil fara dispozitiv maini libere …etc caz in care procesul verbal se incheie de agentul care a contstatat direct acea contraventie
  2.de catre orice alt politist ce are calitatea de politist rutier in cazul in care contraventia a fost constatata cuijloc tehnic certificat si omologat …in cazul depasirii regimului legal de viteza …netespectarea culorii rosii a semaforuluin…etc caziri in care orice agent de politie devine agent constatator.
  UN APARAT GEN “RADAR ” NU POATE INTOCMI UN DOCUMENT GEN PROCES VERBAL

 14. Constatarea contraventiilor se poate face
  1.in mod direct si nemijlocit de catre agentul constatator gen neportul centurii de siguranta ,folosirea telefonului mobil fara dispozitiv maini libere …etc caz in care procesul verbal se incheie de agentul care a contstatat direct acea contraventie
  2.de catre orice alt politist ce are calitatea de politist rutier in cazul in care contraventia a fost constatata cu un mijloc tehnic certificat si omologat …in cazul depasirii regimului legal de viteza …nerespectarea culorii rosii a semaforului..etc cazuri in care orice agent de politie devine agent constatator.
  UN APARAT GEN “RADAR ” NU POATE INTOCMI UN DOCUMENT GEN PROCES VERBAL

 15. Ultimul comentariu are dreptate . Am acționat și eu în instanta și am invocat tot .autorizație metrologica.poza,atestat operator radar .ordin de deplasare și le-am primit pe toate și valabile. În plus pe lista de contravenții au o rubrica unde este trecut numele agentului constatator și se absolvit de orice vina . Și am primit un refuz total. Asa ca respectați legea, amenzile au crescut la fel ca gropile .

 16. Noi respectam legea, dar nu mi se pare corecta panda! In plus, cum sa ajungi intreg la minte acasa, conducand cu 50 km/ora, de la Cluj la Timisoara? Unde sunt autostrazile? Cand vom trai intr-o lume civilizata?

 17. in orice tara civilizata, ma refer la cele din vest ,daca esti oprit pentru depasirea vitezei legale esti invitat in masina pollitiei unde este aparatul radar iar agentul respectiv e obligat sa-ti arate unde ai gresit. aparatul arata clar viteza de deplasare sau eventualele abateri. nu ai nici o portita de scapare daca ai gresit si nu merge cu spaga. oare cand va fi asa si in Romania?

 18. Eu aș pune radare la fiecare intersectie.Nu mă deranjează.Eu merg cu viteza legală.Trebuie să ne invățăm că legile trebuiesc respectate.Pe mine m-au depăsit destui cu 140-150 la oră cu rable.Nu vi se pare familiară situația?După care plâng ca idioții că și-au omorât familia.In Spania si Germania,nu vb.de ce nu sunt sigur,îți face poza si ți-o trimite acasă.Punct.Pe noi în România ne “vânează”.Comportați-vă la volan ca ceilalți europeni că murim ca muștele de încrezuți și tâmpiți ce suntem.

 19. In occident nu te streseaza . Iti trimit amenda acasa si trebuie sa o platesti. Exista sistem de avertizare si supravegere. La noi (am vazut eu stau politistii locali langa masina o ora sau mai mult pana vine soferul) pentru parcare interzisa. In viena se scaneaza numarul si se trimite acasa amenda. La fel si in cipru. Acolo politist local merge cu scuterul . Noi pandim nu stim altceva

 20. dragi soferi, colegi. daca intr’o localitate cu 4 benzi de circulatie viteza maxima admisa este de 60km pe ora, iar eu am un seat leon cu capacitate cilindrica de 1800 masina din 2005. de ce sa platesc impozit mai mare decat unul care circula cu o rabla de masina ex dacia 1300?? adica eu circul cu aceeasi viteza ca el? ok dar dc sunt impozitele mai mari avand in vedere ca masina mea se opreste in cativa metri la o apasare mai brusca a pedalei de frana.. pe cand el nu se stie daca se mai opreste… eu sunt de parere ca ar trebui sa se puna limidare de viteza dupa performantele masinii… codul rutier si legile avand in vedere viteza admisa au fost date in 2002… performantele masinilor sau schimbat mult

 21. tot nu rezolva o problema de principiu…in Romania, agentul constatator are intotdeauna dreptate si nu trebuie sa faca dovada actiunilor sale. Daca contesti existenta faptei pentru care ai fost amendat, tu esti singurul care trebuie sa aduca dovezi… in plus, inregistrarile video si audio pe care le prezinti nu sunt valabile in instanta, la fel ca si marturiile membrilor familiei… Asadar, daca nu ai 2 pasageri in masina…esti mancat.

 22. In luna Martie am platit o amenda de 570 lei si in Aprilie tot de 570 lei, pentru aceste metode nenorocite de stat la panda !!!

 23. Foare bine fac politistii ca pandesc. Problema este ca pandesc prea rar. Doar asa vom scapa de cocalari. Politia nu-si face datoria si pandeste prea rar iar cand pandeste iarta prea multi cocalari. Si eu sunt sofer, dar nu sunt excroc si nu incalc legea.

LEAVE A REPLY