Magazinele, obligate să le dea bani clienților. Toată lumea trebuie să afle

0
1601

plata_card_9bebc09bd2_01

Deputaţii au adoptat, ieri, legea prin care magazinele cu cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro, care acceptă plata cu carduri de debit sau credit, să fie obligate să elibereze avansuri în numerar de maximum 200 de lei, tranzacţia fiind asimiliată retragerii de bani din bancomat.

Legea urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis, astfel încât sistemul să fie aplicat din 20 mai, anunță Profit.ro.

Termenul de 20 mai este cel aprobat de parlamentari și poate fi respectat dacă actul normativ este promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Operațiunea îl va scuti pe client, în special pe cel din orașe mici sau de la țară, de căutarea unui bancomat din care să scoată bani cash pentru un magazin care nu acceptă plata cu cardul și va avantaja magazinele, în opinia inițiatorilor, prin creșterea rulajului financiar. Refuzul de a acorda avansul va atrage magazinului o amendă cuprinsă între 20.000 de lei și 50.000 de lei.

Comercianții vor putea percepe de la titularul cardului o sumă de până la 1% din valoarea avansului acordat.

Instituțiile publice, obligate să accepte cardurile
Totodată, noua lege prevede că furnizorii de servicii de utilitate publică şi instituţiile publice au obligaţia de a avea POS-uri, astfel că orice impozit, taxă sau amendă să poată fi plătită și cu un card.

„Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată sunt obligaţi să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit”, se arată în documentul respectiv.

LEAVE A REPLY