SĂRBĂTOARE 12 mai: ce sfânt prăznuiesc, joi, creştinii ortodocşi. E cruce neagră

0
1272

ioan_w400_51167300

Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 12 mai.

Sfântul Mucenic Ioan Valahul s-a născut în Țara Românească, iar la vârsta de 15 ani a fost prins ostatic de către turci.

A fost cumpărat de către unul dintre ostașii turci ce asigurau paza convoiului, care a încercat să-l sodomizeze. Dar Ioan, crescut în frică de Dumnezeu, s-a împotrivit lovindu-l și omorându-l.

Legat de ceilalți, a fost dus la Constantinopol și dat ca rob văduvei ostașului. Aceasta, ispitită de frumusețea și tinerețea sa, s-a oferit să-i fie soție dacă se leapădă de credința creștină.

Încercările ei de a-l întoarce de la Hristos și de a-l trece la legea mahomedană au rămas însă zadarnice. Atunci femeia l-a pârât autorităților ca să fie pedepsit pentru că i-a ucis soțului. Tânărul Ioan a fost aruncat în temniță și supus la chinuri și în cele din urmă spânzurat, în ziua de 12 mai 1662.

Pentru faptul de a nu se fi lepădat de credința creștină și îndurarea nenumăratelor chinuri pentru Hristos, Biserica Ortodoxă l-a trecut pe Ioan Valahul în rândul mucenicilor, fiind prăznuit în fiecare an la 12 mai.

LEAVE A REPLY