Rusia AVERTISMENT DUR privind instalarea scutului antirachetă: Ce se poate întâmpla cu ROMÂNIA

0
1618

F121117AB01

Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a precizat miercuri că instalarea de către SUA a unui scut antirachetă în România, care urmează să devină operațional joi, reprezintă o încălcare a Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF), relatează agenția rusă Interfax, preluată de Reuters și DPA, citate de AGERPRES.

‘Decizia este dăunătoare și greșită pentru că poate încălca stabilitatea strategică’, a declarat Mihail Ulianov, șeful departamentului pentru armament și neproliferare din cadrul MAE rus, pentru agenția rusă Interfax. ‘Astfel sunt afectate în mod direct interesele noastre de securitate’, a adăugat el.

În plus, Ulianov a afirmat că sistemul utilizat ar fi capabil să lanseze rachete de croazieră, ceea ce reprezintă o amenințare potențială pentru securitatea națională a Rusiei.

Scutul urmează să fie activat joi, la aproape un deceniu după ce SUA au propus proiectul pentru a proteja statele NATO de rachete iraniene, în ciuda avertismentelor Rusiei că Occidentul amenință pacea în Europa Centrală, comentează Reuters.

‘Suntem profund îngrijorați de desfășurarea unui sistem de apărare antirachetă într-o bază din România și pe viitor într-o bază din Polonia, ceea ce este interzis în conformitate cu Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază intermediară și scurtă’, menționa MAE rus în raportul său anual intitulat ‘Activitatea politică externă a Rusiei în 2015’ și publicat pe site-ul său.

Cu acel prilej, ministerul reitera că Moscova va întreprinde toți pașii necesari pentru a asigura securitatea țării, în contextul în care desfășurarea de sisteme americane antirachetă în Europa ‘are fără nicio îndoială scopul de a descuraja Rusia’.

LEAVE A REPLY