KLAUS IOHANNIS, veste buna pentru toti romanii

1
951

klaus__iohannis_conferinta_de_presa_07838300

Romania isi propune un nou model de dezvoltare economica, unul axat pe inovatie si competitivitate, a declarat miercuri presedintele Klaus Iohannis, potrivit caruia economia tarii a ajuns “la un nivel de consolidare si performanta care sa atraga investitii de anvergura din partea companiilor germane“.

Seful statului a participat, alaturi de presedintele german, Joachim Gauck, la o intalnire cu reprezentanti ai unor companii romane si germane.

“Prin prezenta mea la evenimentul de astazi, alaturi de presedintele Joachim Gauck, doresc sa reiterez angajamentul nostru ferm, pe termen lung, pentru extinderea cooperarii economice in numeroase domenii, precum comertul, industria si educatia, programe care sa genereze noi oportunitati economice pentru Romania si Germania si, mai ales, noi investitii germane in economia romaneasca”, a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, Germania este “unul dintre cei mai importanti parteneri de dialog strategic, dar si un exemplu de succes in privinta modelului de dezvoltare”.

“In ultimii 10 ani, relatiile noastre comerciale s-au dublat. De exemplu, anul 2015 a fost unul de referinta, deoarece am inregistrat valori maxime atat in ceea ce priveste totalul schimburilor comerciale, care a ajuns la peste 23 de miliarde euro, cat si in privinta exporturilor romanesti pe piata germana, care s-au ridicat la circa 11 miliarde euro”, a spus presedintele Iohannis, citat de Agerpres.

Klaus Iohannis a adaugat ca, in prezent, investitiile germane in Romania au depasit 7,5 miliarde euro, “ceea ce plaseaza Germania pe locul trei in topul investitorilor straini in tara noastra”.

“Suntem convinsi ca economia Romaniei a ajuns la un nivel de consolidare si performanta care sa atraga investitii de anvergura din partea companiilor germane”, a adaugat presedintele.

Potrivit sefului statului, “Romania isi propune un nou model de dezvoltare economica, unul axat pe inovatie si competitivitate, care sa performeze prin valoare adaugata ridicata si productivitate, aspecte la care Germania exceleaza”.

Presedintele a spus ca, in Romania, prognoza cresterii economice este “de peste 4%, in conditii de stabilitate financiara si cu perspective foarte favorabile pentru piata de capital”.

“Competitivitatea economica depinde de calitatea mediului de afaceri in care intreprinzatorii isi desfasoara activitatea. In acest sens, trebuie sa imbunatatim calitatea institutionala a mediului de afaceri, prin eliminarea practicilor nedorite si inutile, prin cresterea transparentei, dar mai ales prin reducerea coruptiei, care este cel mai mare inamic al unei dezvoltari economice sanatoase”, a mai spus Iohannis.

De asemenea, Klaus Iohannis a aratat ca sistemul educational trebuie adaptat la nevoile reale ale economiei, pentru a crea puntea necesara dintre scoala si piata muncii. “Peste 25% din studentii absolventi din Romania se orienteaza catre studii tehnice, iar alti 25% catre sectorul de afaceri si cel economic. In acest context, salutam implementarea, la Brasov, prin colaborarea companiilor germane cu autoritatile romane, a unui proiect pilot pentru invatamantul dual”, a afirmat acesta.

Astfel, a adaugat el, Guvernul a prezentat o propunere legislativa pentru imbunatatirea cadrului legal aferent invatamantului profesional, inclusiv prin preluarea modelului german al “pregatirii duale”.

El a apreciat ca recenta criza economica “a lasat semne nu tocmai usoare pentru economia europeana, dar, in acelasi timp, a deschis noi oportunitati si noi imperative pentru reforme”.

Aceste oportunitati au menirea, potrivit presedintelui, “sa consolideze proiectul european, in cel mai autentic spirit al sau, de libera circulatie, competitivitate, domnia legii si respect pentru valorile democratice”.

1 COMMENT

  1. nu am incredere in acest om care a daramat un guvern legitim ca sa-si puna guvernul lui de incompetenti obraznici.

LEAVE A REPLY