BREXIT. Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie

0
90

brexit_35947900

Imigranţii români stabiliţi în Marea Britanie aşteaptă cu nerăbdare rezultatul referendumului privind apartenenţa acestei ţări la Uniunea Europeană, în contextul în care o ieşire din Blocul comunitar ar afecta statutul europenilor aflaţi pe teritoriul britanic.

Aproximativ trei milioane de cetăţeni din alte state UE, inclusiv câteva sute de mii de români, locuiesc în Marea Britanie. Polonezii sunt cei mai numeroşi dintre aceştia, aproximativ 800.000 trăind în Marea Britanie, urmaţi de irlandezi (383.000) şi germani (301.000), conform celor mai recente date disponibile de la Biroul Naţional de Statistică, informează cotidianul The Guardian.

Numărul românilor şi bulgarilor, în mod frecvent ţinta campaniei în favoarea ieşirii din UE, în care au fost catalogaţi drept “hoţi de locuri de muncă” şi “asistaţi sociali”, se ridică la 175.000 de persoane, respectiv, 59.000, dar este de aşteptat ca datele pe anul 2015 să arate o creştere a numărului imigranţilor din cele două state.

Românii care trăiesc în Marea Britanie au păreri împărţite în ceea ce priveşte efectele referendumului de joi, însă cei mai mulţi spun că vor descurca şi în cazul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.

“Dacă au de gând să voteze pentru ieşire, urmează cel puţin zece ani de incertitudine, atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru cetăţenii străini. ţara asta nu mai produce nimic, export aproape zero. (…) Lira va creşte, pentru că toate domeniile se vor baza pe producţia internă. Turismul va avea de suferit din cauza vizelor,” este de părere Laura Iancu, o tânără studentă care locuieşte în Cardiff. “Sunt sigură că Marea Britanie nu va ieşi din UE. Toţi britanicii cu care am vorbit votează contra. Li se pare o inepţie,” a declarat Laura Iancu pentru MEDIAFAX.

Cât despre efectele directe ale unei eventuale ieşiri din UE, tânăra a adăugat: “Mă va afecta financiar, nu voi putea să-mi deschid propria afacere, nu voi beneficia de asigurare medicală. Va trebui să muncesc la negru. Iar, dacă se întâmplă, încerc să mă adaptez la noile reguli cât mai am de studiat aici şi apoi îmi fac frumos bagajul şi merg într-o ţară unde îmi sunt respectate drepturile naturale şi sociale,” a continuat ea, conform Gândul.

Aaron Bloom, un cetăţean britanic de origine română, spune că părerile pe acest subiect “sunt pro şi contra chiar şi în cadrul minorităţii române din Marea Britanie”.

“Indiferent de rezultat, prin referendumul din 23 iunie, Marea Britanie îşi arată poziţia de jucător important de care omenirea este nevoită să ţină seama şi să-i urmărească decizia. Concret, dacă iese, atitudinea românească trebuie să fie tot de jucător. Cei care au cetăţenie aici, statut legal (marea majoritate), vor întâmpina posibile riscuri în statutul lor în societatea britanică, unde dreapta vrea să folosească tema asta şi pe viitor. Pe ansamblu, pentru interesele profunde romaneşti, o situaţie de blocaj pe piaţa de muncă britanică va relansa implicarea în interiorul ţării (economie, demografie, politică etc),” apreciază Aaron Bloom.

sursa: romaniatv.net

LEAVE A REPLY