Decizie de ultimă oră privind preţul medicamentelor. Toţi pacienţii români sunt afectaţi

0
499

farmacie_medci_10353900

Ministerul Sănătăţii a amânat aplicarea Ordinului 75, privind preţurile medicamentelor, până la 1 noiembrie, susţinând că această măsură va asigura accesul pacienţilor la medicamente.

Ministerul Sănătăţii a amâna aplicarea Ordinului 75 până la 1 noiembrie, pentru a asigura accesul pacienţilor la medicamente, deoarece „posibila retragere de pe piaţă a mai multor medicamente cu largă utilizare ar putea provoca probleme de aprovizionare, respectiv împiedica accesul la tratament al pacienţilor”, se arată într-un comunicat de presă.

„România trebuie să recalculeze preţurile medicamentelor pe bază anuală conform Ordinului 75/2009. Din cauza unor întârzieri anterioare mandatului său şi pentru a nu periclita accesul pacienţilor la tratament, ministrul Sănătăţii a decis amânarea aplicării acestui ordin până la 1 noiembrie. În prezent, catalogul de preţuri ale medicamentelor eliberate cu prescripţie medicală în România (CANAMED) cuprinde 5.430 de medicamente. La 1 ianuarie 2015, acelaşi catalog cuprindea 6.114 produse. În contextul actualului ordin, numărul de dosare de preţ pentru medicamente depuse la Ministerul Sănătăţii este, în prezent, de 4.400”, se arată în sursa citată.

Ministerul Sănătăţii arată că „această situaţie, coroborată cu faptul că la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a fost depus, în 2015 şi 2016, un număr de 1.718 de notificări de retragere de pe piaţă a unor medicamente a dus la decizia de amânare a Ordinului de către ministrul Vlad Voiculescu cu scopul de nu periclita siguranţa pacienţilor şi accesul acestora la tratament”.

Referitor la obligaţia de a recalcula preţurile medicamentelor, în 2015, ministerul precizează că recalcularea a durat circa trei luni şi a fost efectuată cu efortul a 30 de oameni.

Instituţia a mai anunţat că va demara un proces de revizuire a politicii medicamentului ce va avea în vedere o consultare a actorilor implicaţi şi cu implicarea unor experţi internaţionali independenţi.

LEAVE A REPLY