Dezvăluiri: Ceai OTRĂVIT vândut românilor de un mare producător

8
3215

ceai depozitare

Dezvăluiri cutremurătoare ies la iveală. Menta, teiul sau gălbenelele și tot restul de plante introduse în plicurile mărcii Fares sunt cumpărate inclusiv de la persoane care le culeg în perdele murdare, plante care apoi sunt tratate cu insecticide, raticide și tocate alături de insecte și rozătoare înainte să ajungă în plicurile de ceai, conform mărturiilor unor foști angajați ai companiei din Orăștie. Agenția pentru Siguranța Alimentelor a acordat amenzi și confirmă în parte neregulile sesizate “Libertatea” de un fost angajat al firmei. În schimb, compania susține că toate inadvertențele au fost minore și aparțin trecutului.

Secretele preparării ceaiului la plic sau de tip capsulă de la cea mai mare fabrică de gen din România, Fares din Orăștie, județul Hunedoara, ne-au fost dezvăluite de angajații companiei care doresc să atragă atenția asupra unor nereguli care pot afecta sănătatea populației.

Grupul de firme Fares din Orăștie, cunoscut și sub vechiul nume de Platfar, este unul dintre liderii de vânzări ai ceaiurilor la plic. Fares vinde anual peste 20 de milioane de cutii cu ceai la plic, fiind o marcă de încredere. Societățile, controlate de afaceristul local Silviu Socol, se laudă că oferă clienților unul dintre cele mai naturale și sănătoase ceaiuri. Însă cel puțin o parte din foști angajați susțin că nu e chiar așa.

Unul dintre foștii salariați ai Fares a decis să vorbească, pentru Libertatea, despre ce se întâmplă în fabrică. Mai mult, el a făcut fotografii acolo, în perioada în care a lucrat la Fares, însă a dorit să-i protejăm identitatea.

“Plantele sunt cumpărate des de la localnici care le culeg în poale de pe marginea drumului și le transportă la fabrică în perdele, în saci murdari sau cearceafuri vechi”, ne spune sursa noastră. Legal, ar trebui folosiți doar saci de unică folosință sau în bălii igienizate.

fabrica ceai

Reprezentanții companiei ne-au transmis însă că nu se poate verifica modul de recoltare, ci doar dacă aceste plante respectă condițiile de calitate la recepție: “noi ca firma, nu putem verifica modul de recoltare, ci doar faptul că aceste plante respectă condițiile de calitate la receptie. Aceasta implică atât o analiza organoleptică, cât și analize fizico-chimice care se fac la fiecare lot de plante recepționate. Aceste analize hotărăsc dacă materia primă poate fi acceptată în firmă sau nu. În măsura posibilităților, colaborăm în principal cu furnizori tradiționali”.

După încheierea procesului de achiziție al ierburilor, unul dintre secretele ceaiului natural la plic este reprezentat de faptul că plantele sunt tratate cu chimicale, insecticide și raticide în special, aceasta fiind o procedură general aplicată în industria de specialitate. Practic, plantele de ceai sunt tratate ca și cerealele cu astfel de substanțe toxice. Însă, după ce se aplică “otrăvurile”, “plantele nu sunt lăsate opt zile la aerisire pentru a permite eliminarea gazelor toxice folosite din plantele naturale care ajung în cana cu ceai la plic”, ne mai spune insiderul.

Depozitarea, în mizerie

depozitare plante

Insectele și șobolani, la tocat
După folosirea subtanțelor toxice, insectele și șobolanii din plante, uciși de gazare, sunt îndepărtați manual de echipe de 5 -6 muncitori. Este imposibil să fie găsite manual toate insectele și rozătoarele, conform celor văzute de fostul angat la fața locului. Astfel, plante ca menta, galbenele etc sunt introduse la tocat alături cu insecte și șobolani. “În plic și capsule, cumpărătorul nu-și poate da seama de conținut”, ne mai spune insiderul.

Ceai cu transpirație și mizerie de pe încălțări
De asemenea, când ierburile sunt puse la uscat în spații de obicei la fel de insalubre, direct pe jos, muncitori în șlapi, cizme murdare și vara fără tricouri și plini de transpirație le calcă în picioare sau le le întorc cu furca, iar iarna cu încălțări cu care merg la baie, ne mai spune un alt muncitor de la Fares. “Procedura prevede ca fiecare muncitor să facă un duș înainte de a începe programul și să fie echipament special”, ne mai spune insiderul.

muncitor

Reprezentanții Fares Orăștie susțin că imaginile cu muncitorii fără echipament și încălțări murdare călcând pe plantele care ajung în plicuri sunt făcute cu rea intenție. “Noi, ca și companie, nu puteam știi în permanență ce s-a întâmplat în spațiile gestionate de respectivul angajat, ce materiale se pot face cu rea intentie in diferitele spatii ale societatii si in diferite momente, de către persoane rău voitoare. Pentru a evita pe viitor organizarea unor acțiuni premeditate de denigrare a firmei s-a instalat un sistem video în prezent funcțional, pentru supravegherea permanentă a tuturor spațiilor de producție”, ne-au explicat reprezentanții Fares.

Controlul produselor
Compartimentul Control Tehnic se rezuma să ia lua probe de umiditate și a acorda o categorie de calitate plantelor. Calitatea plantelor se face vizual, iar a produsului final – vizual și organoleptic. Se prepară câte o infuzie din fiecare sortiment și se gusta de către o persoana din compartimentul de control tehnic. În cazul produselor noi, verificarea o face șeful comportamentului de cercetare.

În legătură cu acest aspect, reprezentanții Fares ne-au asigurat că se fac teste mult mai aprofundate. “Toate loturile de materie primă și produs finit sunt supuse aceleiași proceduri de control. Acestea se analizeaza conform specificatiilor tehnice de calitate, se emit buletine de analiza și se pastreaza inregistrari in registrele specifice in departamentele de Controlul Calitatii. Aceste buletine de analiza sunt disponibile in cadrul comportimentului nostru de control”.

Cu toate acestea, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu ne-a putut confirma valabilitatea analizelor. “Operatorul economic are autorizat un laborator uzinal, analizele pe care le efectuează sunt cele asumate de producător, conform standadelor proprii de firmă. S-a dispus evaluarea specifică a activității laboratorului”, sunt informațiile oferite de instituția de control.

Citeste mai mult pe libertatea.ro

8 COMMENTS

  1. Asta e contra reclama in toată regula. Bag seama că ceva firmulita occidentală nu are trecere si acum prin x moduri si metode se kk pe producția autohtonă… Jenant!

  2. un pic de aici mai mult de acolo. aveti grija fares, sunt fan, fara sobolani va rog desi nu fac diferenta :) asa de fengshui

  3. Nu, e un fost angajat care nu a cazut la pace cu ei… nu stiu cate din poze sunt reale, dar ar fi cazul sa iasa si ei cu poze recente pt ca mie mi s-a taiat… si un sfert sa fie adevarat si tot cloaca pare… imi asuc aminte de fabrica de amidon de la Calafat unde tot asa troneaza soarecii… si de cea din Craiova de chimicale unde proncipala problema a electricienilor era ca le tocau sobolanii cablurile de alimentare… nu e exclus sa arate in acel hal!!!!

  4. Eu la javrele care denigreaza Adevarul, i-as lasa fara munca, toata viata lor, sa ajunga cersatori din poarta in poarta. Sunt sincera… acum in caldura torida de afara, ma strangea de gat o tuse inexplicabila… Am incercat cu mai multe, in zadar. Cum am luat PLANTUSIN FORTE, a treia zi am scapat de durere de spate , de piept care ma apasa ca o piatra de moara, si sufocare crezand ca trebuie sa-mi cumpar 4 scanduri, neaparat! Am mers la PLAFAR si mi s-a recomandat PLANTUSIN… dar m-am folosit cu succe si de FAREBIL sau CAPSULE VEZICA-BILIARA, etc. etc. Tot ce am nevoie merg la Plafar si cumpar numai de la Firma FAREX. Ma rog la Bunul Dumnezeu pentru ei, sa le dea mereu noi realizari, noi descoperiri ca sa ne tamaduiasca de toate bolile, (fara contraindicatii) Binecuvanteaza-i Doamne Iisuse Hristoase! AMIN.

  5. Vor sa distrugă tot ceea ce este romanesc și…mai ales bun! Vor sa cumpărăm ceaiuri din alte tari…chipurile…mai bune! Rușine sa le fie!

  6. Posibil sa fie si adevarat, oricum depozitarea plantelor in asemenea hale implica automat prezenta insectelor si alte oratanii. Muncitorii care trebuie sa indaparteze tot ce nu tine de plante , sigur mai le “scapa” intentionat ca sa-si bata joc de oameni. Firma Fares a devenit destul de cunoscuta si sigur sta in calea altor interese obscure. Eu folosesc foarte multe produse de la ei si spun ca fac treaba buna. Pentru siguranta , puteti duce plicuri de ceai la analize. Oricum trebuie sa o pup pe mama soacra ca in fiecare an culege din locuri nepoluate toate plantele din zona pentru ceai . Cunoaste diverse plante mai speciale si pentru ce afectiune este indicat. Deci ,culegeti cat puteti singuri plantele de ceai, ca sunt cat vreti pe campiile Romaniei. Va doresc sanatate.

LEAVE A REPLY