Se schimbă legea? Judecătorii și procurorii vor plăti, dacă greșesc

0
1062

justitie

Un deputat vrea măsuri dure împotriva unor judecători şi procurori. Un deputat vrea ca judecatorii si procurorii sa plateasca pentru erorile judiciare, scrie stiripesurse.ro.

Asa se face ca politicianul propune schimbarea unui articol din actuala lege privind statutul magistratilor, astfel incat Statul sa-si recupereze prejudiciile direct de la judecatorii sau procurorii care gresesc. Cum s-ar putea intampla asta? Statul sa fie obligat sa-i dea pe magistrati in judecata! Constantin Mihail Igeanu a stat 9 luni inchis pe nedrept, dupa ce, in iulie 2010, a fost acuzat de omor. Pe parcursul anchetei, unchiul lui a marturisit ca el este adevaratul vinovat. Niciun magistrat insa nu a tinut cont de marturia acestuia si l-a trimis dupa gratii pe nepot.

Ulterior, tanarul s-a judecat la toate instantele din tara, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a achitat definitiv. A primit despagubiri in valoare de 65 de mii de lei, pentru perioada in care a stat inutil in detentie. Nici procurorul, nici judecatorul nu au fost trasi la raspundere, pentru vreo eventuala eroare judiciara. Si asta pentru ca statul nu a cerut-o. Tocmai asta vrea sa schimbe un deputat independent. Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor spune acum ca, daca un magistrat ia o decizie cu rea credinta sau cu neglijenta grava, poate fi dat in judecata de statul roman care sa obtina despagubirile platite celui prejudiciat.

Parlamentarul vrea ca optiunea statului sa devina obligatia acestuia, iar procurorii sau judecatorii care decid gresit ori cu intentie sa plateasca din propriul buzunar. “Eu nu inteleg de ce un magistrat care e vinovat si creaza prejudicii statului roman nu plateste pentru ele, in timp ce un cetatean obisnuit care este vinovat sau are o datorie catre stat, imediat este executat de autoritati.”, a spus deputatul Daniel Oajdea, conform ProTV.

LEAVE A REPLY