Cum îi afectează BREXIT-ul pe români

1
686

brexit1

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană îi afectează şi pe români. Mai precis, pe cei care vor să plece la muncă în Regatul Unit, pe cei care studiază acolo şi poate chiar şi pe cei care vor să călătorească în Regat. Trebuie menționat că ieșirea Mariii Britanii din UE nu va avea loc peste noapte ci va urma o perioadă de negocieri care ar putea dura și doi ani, scrie digi24.ro.

De negocierile care vor începe în perioada imediat între Marea Britanie și Bruxelles depinde și situația românilor din Marea Britanie sau a celor care doresc să călătorească acolo. Deocamdată sunt câteva ipoteze în legătură cu ce s-ar putea schimba.

Spre exemplu, simpla călătorie în Regatul Unit s-ar putea complica. Acum românii au nevoie doar de buletin. Însă e posibil, în funcţie de negocierile care vor urma, să fie obligatoriu paşaportul, şi posibil viza.

De asemenea, dreptul la muncă va fi restricţionat. Românii ar putea avea nevoie de permis de muncă.

Totodată, studiile s-au putea scumpi. Studenții români nu vor mai avea acces la granturile de studii și se vor restricționa împrumuturile.

Restricţii vor fi impuse şi în ceea ce priveşte drepturile sociale. Acum primesc ajutoare sociale în Marea Britanie 3.430 de români, potrivit datelor oficiale. Sunt abia pe locul 13 în rândul europenilor care solicită ajutoare din partea Departamentului pentru muncă și pensii.

Brexitul va avea repercusiuni asupra întregului buget al Uniunii Europene, şi implicit asupra tuturor românilor. Marea Britanie contribuie cu 16,9 miliarde de euro şi a atras fonduri europene de 7,6 miliarde de euro, deci este un contributor net. Asta înseamnă că celelalte state UE, printre care şi România, vor primi mai puţini bani.

Aceste scenarii depind însă în mare măsură de negocierile care vor urma între Londra şi Bruxelles.

Îngrijorare printre românii din Marea Britanie

Printre românii din marea Britanie a fost panică după vestea privind Brexit-ul. Telefoanele au sunat în continuu, mii de emailuri au fost trimise către organizaţiile de români pentru a afla care sunt efectele directe. Vor să afle de la autorităţile române ce se întâmplă cu ei după referendum. Ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni le dă asigurări că vor fi trataţi ca orice cetăţean al Uniunii Europene.

Românilor care muncesc în Marea Britanie nu le-a venit să creadă rezultatul votului, respectiv pentru ieşirea din Uniunea Europeană, și dau vina pe campania excesivă dusă de tabloidele britanice în ultimii zece ani.

„Românii au primit rezultatul Brexit-ului cu stare de şoc. Au venit la noi la noi întrebări de genul: se vor impune vizele, ce se va întâmpla cu noi, vom mai avea dreptul să rămân aici sau nu”, a declarat Cristina Irimia de la organizația „Români în UK”.

„Toată lumea este foarte îngrijorată pentru că în momentul acesta aşteptăm să vedem ce va decide guvernul britanic”, a adăugat Cosmin Rusu, președintele PNL Marea Britanie.

Aceeaşi agendă este şi la Congresul românilor de pretutindeni, desfăşurat la Palatul Parlamentului. „Problema va exista pentru cei care nu şi-au făcut forme legale. De exemplu, la centrul comunitar unde noi dăm mâncare gratuită, avem din 40 de români care vin, doar doi au forme legale. Pentru acei români va exista o mare problemă, pentru că ei nu vor fi protejaţi”, a precizat Tommy Tomescu, directorul Centrului Comunitar român din Londra.

„Românii care au deja un statut legal în Marea Britanie vor continua să îşi păstreze acest statut, cei care nu au un statut legal vor trebuie să şi-l legalizeze”, a adăugat Cristina Irimia.

Românii care trăiesc în Regatul Unit speră să primească sprijinul autorităţilor de la Bucureşti.

„Acum este momentul ca autorităţile din România să dea dovadă de responsabilitate şi să demonstreze prin inputul lor în această situaţie că într-adevăr le pasă de românii din străinătate”, a precizat Cristina Irimia.

„Am dori să fim ascultaţi, să fim întrebaţi, să fim consultaţi”, a adăugat Mirel Prisăcariu, român stabilit în Marea Britanie.

La rândul său, ministrul pentru diaspora dă asigurări românilor care muncesc peste graniţe.

„Românii din Marea Britanie sunt importanţi pentru noi şi ne vom asigura că drepturile lor sunt respectate, indiferent de ceea ce se întâmplă. În Marea Britanie sunt foarte mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene şi cetăţenii români vor fi trataţi ca orice cetăţean al Uniunii Europene”, a subliniat ministrul Dan Stoenescu.

În Marea Britanie trăiesc cu forme legale şi contribuie la bugetul de stat aproximativ 180.000 de cetăţeni români.

1 COMMENT

  1. Brezit-ul afecteaza “pasarile calatoare”, nu pe romani. Adevaratii romani stau acasa si nu se pling.

LEAVE A REPLY