DESPĂDURIRI masive: O companie străină a început să taie din pădurile cumpărate în România

0
205

padure-lemn-465x215

Grupul suedez IKEA, controlat de miliardarul Ingvar Kamprad, a tăiat 55.000 metri cubi de lemn din pădurile româneşti în primul an de la achiziţia a 33.600 de hectare de pădure, ceea ce reprezintă mai puţin de jumătate faţă de cantitatea permisă de lege a fi exploatată într-un an, se arată într-un comunicat al companiei care gestionează pădurile locale, scrie capital.ro

Cea mai mare investiţie realizată până acum de grupul suedez în România a fost achiziţia în vara anului trecut a 33.600 de hectare de pădure pe care a plătit 56 mil. euro. IKEA a realizat tranzacţia prin intermediul IRI Investment, societate care gestionează afacerile din domeniul forestier ale grupului. Pădurea, localizată în centrul şi nord-estul României, a fost cumpărată de la o firmă gestionată de universitatea americană Harvard.

În România se taie anual 27 de milioane de metri cubi de lemn, din care aproape o treime se taie ilegal din păduri, potrivit organizaţiilor de mediu.

IKEA a început exploatarea forestieră cu contractori externi. Compania IRI Forest Management, care administrează patrimoniul forestier local al suedezilor, are 52 de angajaţi care lucrează în acest moment pentru operaţiunile forestiere din România, inclusiv pădurari, şefi de district şi personal administrativ.

LEAVE A REPLY