Au anuntat acum! Mai ai DOAR O ZI. Vezi daca esti pe lista

0
94

bani lista coada

Peste cateva zile expira termenul pana la care persoanele fizice pot plati taxele locale si pot beneficia si de reducerea de 10% oferita de Primarii, scrie turism.bzi.ro.

In mod normal, termenul pana la care se putea plati impozitul pe cladiri si cel pe autoturism, fara a pierde reducerea oferita de Primarie, era 31 martie, potrivit Codului Fiscal. In acest an insa, ca urmare a schimbarii modului de calcul a impozitului pe proprietati si a cozilor care s-au format la ghisee in primavara, termenul a fost prelungit pana la data de 30 iunie, printr-un Ordonanta de Urgenta adoptata in ultima parte a lunii martie, scrie economica.net.

Asadar, cine plateste integral impozitul pe cladire sau pe autoturism pana la data de 30 iunie mai poate primi reducerea de 10%. Dupa aceasta data, contribuabilii vor plati impozitul intreg, sau chiar cu penalitati de intarziere, daca vor amana si mai mult plata.

S-a prelungit si acest temen pentru ca toata lumea sa poata plati si sa poata beneficia de clarificarile pe care Ministerul de Finante le-a adus in ultimele saptamani in privinta noului Cod Fiscal“, declara, in 23 martie, purtatorul de cuvant al guvernului, Dan Suciu.

Principalele nelamuriri erau legate de impozitele pe cladirile cu destinatie mixta, care erau folosite partial ca locuinta, partial ca sediu al unei firme si pentru care se plateau impozite diferentiate.

Ulterior, guvernul a decis sa modifice normele privind impozitarea locuintelor cu destinatie mixta sau nerezidentiala, precizand ca acestea vor fi impozitate ca locuinte cu statut rezidential, fara majorari, daca plata utilitatilor nu este dedusa.

Potrivt noului Cod Fiscal, in vigoare de la 1 ianuarie 2016, persoanele platesc intre 0,08% si 0,2% din valoarea impozabila a cladirilor rezidentiale, insa pentru cladirile folosite in scop comercial, impozitul este de cateva ori mai mare.

Cota impozitului este stabilita prin hotarare a consiliului local, insa valoarea impozabila a cladirii se determina in functie de mai multe grile stabilite de catre stat, iar cladirile noi au valori mai ridicate.

Valoarea impozabila depinde si de rangul localitatii si de zona in care este amplasata cladirea.

LEAVE A REPLY