O nouă nuanță de albastru descoperită accidental

0
220

blue_pigment_large2

În 2009 un student la Facultatea din Oregon Statele Unite a inventat din greșeală o nouă nuanță de albastru.

Încercând să afle proprietațile magnetice ale oxidului de mangan, cercetatorii au  încălzit compusul împreuna cu alte chimicale la o temperatură de peste 1.200 grade Celsius.”Într-o zi, un absolvent al facultăţii, care lucra la un proiect, a scos din cuptor o mostră albastră, un albastru foarte frumos. În acel moment am realizat că ceva uimitor s-a întâmplat” afirmă Mas Subramanian, profesor la Oregon State University.

După ce a fost numită ,,aproape cea mai perfectă nuanţă de pigment albastru’’ acestă greşeală a început să fie fabricată pentru pânzele pictorilor.

Ceea ce face specială această nuanță de albastru?

Pigmentul este mult mai stabil atunci când este expus la căldură şi la condiţii acide. În plus, spre deosibire de albastrul Prussian sau albastrul de cobalt, acest pigment nu elimină cianuri şi nu este carcinogen. Puterea sa reflectorizantă îl face un pigment foarte bun pentru zugrăvirea clădirilor. Acest pigment ar putea menţine temperatura scăzută în clădiri, prin reflectarea luminii infraroşii.

Chimistul Mas Subramanian a declarat într-un interviu recent că pigmentul a devenit foarte popular în rândul artiştilor datorită culorii sale vibrante şi a nivelului ridicat de durabilitate.

 

LEAVE A REPLY