Guvernul, obligat să dea banii înapoi românilor! Pe cine vizează legea

0
2373

bani dati

Rambursarea eșalonată a taxei auto pe durata a cinci ani, în tranșe de câte 20%, a fost declarată neconformă cu principiile jurisprudenței europene de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), la sfârșitul săptămânii trecute. Motivul invocat de guvernul român, respectiv insuficiența fondurilor, este considerat inadmisibil, iar restituirea trebuie să fie integrală, scrie profit.ro

CJUE a pronunțat, pe 30 iunie 2016, o hotărâre preliminară în cauzele C-200/14 Câmpean și C-288/14 Ciup prin care constată că rambursarea eșalonată a taxei auto de către guvernul României, pe motiv de insuficiență a fondurilor bugetare, încalcă trei principii ale jurisprudenței europene.

În aprilie 2016, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis o procedură de restituire a taxelor auto (taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării), după ce acestea au fost declarate, pe rând, nelegale de CJUE. Procedura prevede că taxele sunt returnate pe durata a cinci ani, în câte două tranșe anuale.

Pe 9 iunie, CJUE a emis o altă decizie prin care statul român este obligat să restituie și timbrul de mediu (taxa auto în vigoare) pentru mașinile second-hand.

Conform deciziei CJUE din 30 iunie, cele trei principii pe care nu le respectă modalitatea de rambursare stabilită de guvern sunt principiul cooperării loiale, al echivalenței și al efectivității.

LEAVE A REPLY