Ai CENTRALĂ termică de 10 ani? Uite ce te obligă autorităţile să faci!

3
869

centrala_64238700-500x281

Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare şi Calcul al Utilităţilor (ANPSC) a declarat recent că o directivă europeană obligă oamenii care vor centrală termică de apartament să scoată mai mulţi bani din buzunar, scrie oradetimis.oradestiri.ro.

Directiva, care a intrat deja în vigoare, obligă doar vânzarea centralelor termice cu condensare. Decizia afectează milioane de români, pentru că 1,5 milioane de familii se încălzesc cu centrale de apartament, iar, în fiecare an, în România, se vând 150.000 de astfel de centrale.

Totodată, vicepreşedintele ANPSC a mai spus că în nicio ţară europeană nu se permite montarea centralei în apartament, pentru că ele, în primul rând, poluează. Tot el a spus că oamenii sunt obligaţi ca, din 10 în 10 ani, să schimbe centrala de apartament.

„Poluatorul plăteşte. Oamenii care şi-au montat centrală nu au fost sfătuiţi de legislaţia ce va urma. Despre această directivă se ştie de mult timp. De asemenea, se ştie şi că se va introduce taxa pe coş, că oamenii vor fi obligaţi să-şi monteze coşuri de inox care să polueze sus şi nu în bucătăria celui de deasupra. Costurile de întreţinere ale centralelor de apartament vor fi mari. Dacă facem un calcul simplu, o centrală de apartament, cu calorifere cu tot, costă în jur de 10.000 de lei. Haideţi să vedem dacă în 10 ani, pentru că, din 10 în 10 ani, legea spune că centrala trebuie schimbată, ea se amortizează”, a precizat acesta, conform realitatea.net.

3 COMMENTS

  1. de unde dracu scoateti nazbitiile astea?nu te obliga nimeni la schimbat centrale,iar pe cei din muie ii doare la banana de centralele noastre,de unde a aparut aceasta “asociatie”?ca eu nu am auzit de ea e ceva ordin de pe undeva ca sa nu se mai debranseze oamenii?

  2. Scot legi și directive și norme de utilizarea centralelor termice de apartament, prin care caută să reglementeze că ele produc poluare în mediu . Este falsă politica celor parlamentari care fac legi în defavoarea cetățenilor țării noastre de către ANRE.
    Menționez că centrala termică de apartament pe gaz metan. Vă pun o întrebare prin arderea gazului metan ce rezultă după ardere ? rezultă 98% apă, adică produce apă și 2% carbon. Vă mai pun o întrebare, de ce Termocentralele care funcționau pe cărbune și pe combustibil de petrol, de ce le-au înlocuit și au trecut pe cogenerare să consume gaz metan, pentru că gazul metan nu este poluant și să producă agent termic, plus energie electrică. Și noi cetățenii indiferent că ai centrală de apartament sau la sistemul centralizat la comun. Plătim pe factura de energie electrică investiția de cogenerare a CET-urilor. Pe când ar trebui să avem tarife de plată mult mai accesibile cetățenii români. Să poată folosi aragaze cu plită prin inducție etc. Dar comerțul de energie electrică populației la noi este mai scumpă și la export mult mai ieftin. Acest comerț practicat de români mai este oare în avantaj reciproc ? Ce fel de management aplică Guvernul? Se vede pe față prin facturi cum ne fură banii că ei dețin monopolul energetic ce este foarte greu de schimbat. Și schimbările sunt o păcăleală a cetățenilor români. ANRE este cel care coordonează și reglementează prețurile pentru combustibili folosiți în producția de energie termic. Vă mai spun că centralele de apartament sunt cele mai sigure și asigură un confort mult mai superior față de CET-uri. Apă caldă când dorești, căldură după nevoi etc. Ne așteptă din nou la scumpiri la gaze și energie electrică, cu toate că avem o producție foarte mare energetică la populație energia electrică și gazele le vinde mult mai scump, după directivele FMI, Banca Mondială și UE. etc.

  3. Sunt exprimate interesele marilor cetrale termice și distributori de energie calorică, aceștia fiind, în realitate, marii poluatori, cu pierderi uriașe pe reţelele de distribuţie. Hai să-i jupuim pe consumatorii casnici, să ne mai “scoatem de aici pârleala”! Nu-i așa?

LEAVE A REPLY