Se pregătește o nouă lege: TAXĂ pe kilogramul de gunoi aruncat!

3
156

gunoi-465x215

Ministerul Mediului lucrează la un proiect de lege prin care valoarea taxei de salubritate plătită de cetăţeni să fie stabilită în funcţie de cât gunoi aruncă, iar în cazul în care colectează selectiv, aceasta va fi mai mică, a anunţat, luni, ministrul de resort, Cristiana Paşca Palmer, la Palatul Parlamentului, scrie capital.ro.

“Lucrăm acum la Legea 211 pentru a introduce acest principiu pentru că, în baza acestuia, noi vrem de fapt să stimulăm cetăţenii să colecteze selectiv acasă şi să se depună mai puţin deşeu în final la groapa de gunoi. Colectând selectiv, noi, practic, vrem să valorificăm ce este bun din deşeu. Sunt tot felul de variante de lucru. Este şi varianta în care sunt nişte saci cu un anumit volum şi atunci ştim exact: 10 litri, 20 de litri, 60 de litri. Este standard dacă se merge pe varianta saci”, a spus Palmer.

Ea a dat ca exemplu în acest sens sistemul belgian.

“O ţară în care eu am locuit destul de mult, Belgia, are varianta cu saci, saci de diferite culori. Pe galben se colectează hârtia, pe albastru – plasticul şi de diferite volume. Atunci, ştie şi cetăţeanul şi salubristul ce a luat. Pentru această colectare se stabileşte o zi anume a săptămânii. Dacă ai scos deşeul de hârtie în ziua în care trebuia să scoţi deşeul menajer, nu numai că nu ţi-l ia, dar plăteşti şi o amendă”, a mai afirmat ministrul Mediului.

Ea a precizat că, în acest moment, cetăţenii aruncă amestecat gunoiul menajer.

“În clipa de faţă cetăţenii aruncă amestecat. Se amestecă plastic, cu hârtie, cu gunoi menajer. Noi vrem să-i ajutăm pe cetăţeni – prin aceste instrumente – să colecteze selectiv. Noi, ca minister, facem cadrul legal. Depinde de autorităţile locale să constituie infrastructura şi de salubrişti, respectiv saci, dacă se merge pe saci, în alte ţări se merge pe o etichetă, ziua în care să se colecteze. (…) Pe cetăţean îl va costa mai puţin să colecteze selectiv. Dacă le amesteci, te costă mai mult. Tu, în mod normal, ar trebui să nu mai plăteşti nimic pentru partea pe care ai colectat-o selectiv, partea reciclabilă. Atunci, tu, dacă nu mai plăteşti nimic pentru hârtie, plastic, toată cantitatea de deşeu menajer se reduce”, a mai arătat Palmer.

3 COMMENTS

  1. Cristiana Paşca Palmer: Madame, tu n-ai auzit de containe repentru fiecare deseu?Hartie albastru, sticle verde,plastic galben?Eu nu stiu in ce Belgie ai trait si vazut ce ai vazut tu…dar ai vazut prost…asa cum esti:PROASTA!

  2. […] Stirea zilei cu o mare importanta pentru toti romani din tara! Ministerul Mediului lucrează la un proiect de lege prin care valoarea taxei de salubritate sa fie plătită de cetăţeni dar sa fie stabilită în funcţie de cât gunoi aruncă, iar în cazul în care colectează selectiv, aceasta va fi mai mică, a anunţat, luni, ministrul de resort, Cristiana Paşca Palmer, la Palatul Parlamentului, relateaza informatiazilei.ro […]

  3. Domnul Aurel, in Belgia, gunoiul se plateste la kilogram, fiecare familie are o pubela de gunoi pe care exista un cod de bare si adresa de care apartine pubela.Cand vine masina de gunoi, salariatii firmei de salubritate iti scaneaza si iti cantareste pubela Daca reciclezi ai toate sansele sa platesti mai putin, dar trebuie sa cumperi un anumit tip de saci de plastic: albastru – pentru dozele de aluminiu, pet-uri su cutii de tip Tetra Pak, galben – pentru hartie, dar nu orice fel de hartie. Daca nu reciclezi corect firma de salubritate aplica niste stickere pe sacii de plastic si ii lasa in fata casei. Sticlele si hainele vechi se pot arunca in niste containere speciale plasate in oras, aproape de zonele rezidentiale. In fiecare oras exista un loc denumit “Containerpark” si acolo poti sa arunci uleiul folosit, becurile, neoanele, aparatura electronica veche, gunoiul verde, mobila veche, moloz, etc.
    Daca esti prins ca-ti arunci gunoiul in cosurile de gunoi ale orasului, risti sa platesti o amenda de aproape 1000 EUR.

LEAVE A REPLY