Avertismentul lui Băsescu s-a confirmat: Veşti proaste pentru România

0
1052

traian-basescu2

Decizia luată la summitul NATO de la Varșovia în ceea ce privește România nu e chiar un mare succes al diplomației noastre. După primele momente de entuziasm, o analiză atentă a rezultatelor obținute de România arată că am și pierdut o poziție importantă: formarea și comanda unei brigăzi românești, care să întărească prezența NATO în Sud-Estul Europei și pentru apărarea împotriva atacurilor venite din afara Alianței, scrie evz.ro.

Se pare că, și de data aceasta, fostul președinte Traian Băsescu a fost un vizionar. În 29 iunie 2016, el făcea o declarație de atenționare, confirmată acum de evenimente.

Să ne întoarcem la ziua de ieri, prima zi a summitului de la Varșovia. Este adevărat că ambasadorul Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a evidențiat că România aduce „contribuții specifice foarte concrete” în cadrul Alianţei. Domnia sa le-a și punctat: „găzduirea comandamentului multinaţional de divizie Sud-Est, şi Unităţii de integrare a forţelor de la Bucureşti; rolul special în sistemul de apărare antirachetă al NATO; contribuţia în domeniul apărării cibernetice, inclusiv în cadrul exerciţiilor aliate şi prin coordonarea Fondului privind sprijinirea Ucrainei în domeniul cibernetic; rolul de lider în cadrul unor proiecte în cadrul programului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate (SPS), cum ar fi cel vizând Telemedicina”. În schimb, România a pierdut promisiunea comandamentului unei brigăzi românești care ar fi avut în componență câteva mii de soldați.

Poate că ar fi fost mai optimistă situația dacă și România era inclusă în oferta altor țări est-europene. Polonia și țările baltice au reușit să obțină 4 batalioane NATO pe teritoriile sale. Au știut să facă lobby și să-și impună punctul de vedere, în timp ce decidenții români au fost, probabil, mai inactivi.

“Astăzi, vom decide să întărim prezenţa noastră pe flancul de est al Alianţei. În Estonia, Letonia, Lituania şi, aici, în Polonia, vom desfăşura, prin rotaţie, batalioane multinaţionale în fiecare dintre aceste state”, a mai spus Stoltenberg, secretarul general al NATO, care a adăugat că, de asemenea, transformarea brigăzii româneşti într-una multinaţională va consolida prezenţa în zona de sud-est a Alianţei Nord-Atlantice.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a atenționat de la sfârșitul lunii trecute că România va înregistra un eșec la Varșovia fiindcă nu a știut ce și cum să ceară. El a afirmat că ţara noastră ar fi trebuit să urmeze exemplul Poloniei şi să ceară trupe ale statelor NATO care să fie comandate de comandamentul de divizie înfiinţat după summitul din Ţara Galilor.

Iată declarația lui Traian Băsescu, consemnată în 29 iunie de Mediafax:

”Din păcate acest summit (summitul NATO-n.r.) va fi un eşec pentru România şi nu spun cu interes politic, ci ştiind ce poate obţine România, adică nimic, niciun progres faţă de summitul din Ţara Galilor din 2014, încheiam spunând că acolo s-a stabilit operaţionalizarea scutului până la summitul următor, să avem operaţional un comandament de mare unitate, de divizie, un comandament de batalion pentru alte probleme logistice, de îmbinare a forţelor. Pasul următor trebuia să fie să obţinem şi trupele pe care să le comande acest comandament de divizie”, a adăugat Băsescu, oferind exemplul Poloniei, care ”de a doua zi după summit au început să solicite popularea acestei mari unităţi cu trupe ale statelor NATO şi a obţinut-o”.

LEAVE A REPLY