Anunţ ŞOC: Se interzice prin lege BĂTAIA LA FUND a copiilor

0
929

palma-465x390

Deputații din Parlamentul francez au adoptat o lege menită să protejeze copii de bătaia la fund.

Potrivit legii, o palmă părintească dată la fund copilului este încadrată la categoria tratament degrandant şi umilitor. Franţa şi Marea Britanie sunt singurele ţări din Uniunea Europeană care nu au interzis oficial violenţa educativă. Anul trecut, Consiliul Europei a ameninţat Franța cu condamnarea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului dacă nu se aliniază normelor civlizate.

Puțini români știu că și în țara noastră violența asupra unui copil se pedepsește prin lege. Teoretic, nu ai voie nici să tragi micuțul de ureche, nici să îl jignești, nici să strigi la el. Ca în Norvegia, doar că la noi autoritățile acționează lent.

Este multă emoție și indignare după ce familia Bodnariu a cerut ajutorul românilor pentru a își recupera pe cei cinci copii luați de statul norvegian. Una din fetițe spusese la școală că tatăl ei o bate cu o curea. Imediat au apărut angajații de la Protecția Copilului din Norvegia și au luat pe toți cei cinci micuți.

La noi, un copil poate fi abuzat cu anii, până să afle autoritățile. Este trimis la câmp cu vaca, să muncească în sat, să cerșească, să se prostitueze. Iar bătaia face parte din credința românilor ”Eu te-am făcut, eu te omor!”.

E interzisă bătaia de 11 ani
Încă din 2004, România are o lege a copilului. Se numește pompos Legea 272/2004 (republicată în 2014) privind protecția și promovarea drepturilor copilului. În alte peste 40 de țări violența, fizică ori verbală, asupra copiilor este pedepsită prin lege.

În funcţie de gravitatea faptei, pedepsele variază de la amenzi, decăderea din drepturile părinteşti şi până la închisoare. În practică, însă, circumstanţele agravante – cruzimea sau forma continuată – sunt cele care conduc la condamnare, în toate ţările care interzic prin lege lovirea copilului. Diferența este că la noi un copil poate fi terorizat de părinți ori de rude până când se mobilizează autoritățile, iar în celelalte țări, inclusiv Norvegia, îți ia copilul de la prima palmă.

 

LEAVE A REPLY