Alimentele purtătoare de virusul pestei porcine vor fi interzise

0
120

 

radu-roatis-ansvsa_b

Președintele Administrației Naționale Sanitară Veterinară și  pentru Siguranța Națională (ANSVSA), Radu Roatiș Chețan, dorește să promoveze o hotărâre de guvern prin care să poată fi restrcționat accesul în țară al alimentelor purtătoare de virusul pestei porcine africane.

“Este o boală (pesta porcină africană — n.r.) cu dimensiuni economice uriașe și am să vă dau un singur exemplu. Într-un focar în Lituania, la o fermă de 20.000 de capete, au avut cheltuieli de 4 milioane de euro. Vă dați seama că România are 3 milioane de porci și avem o industrie de profil și fermieri care s-au ridicat prin investițiile pe care le-au făcut. Promovarea acestei Hotărâri de Guvern alături de alte ministere care au competențe în domeniu, vorbesc de Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor Publice prin Autoritatea Națională a Vămilor, ne va da posibilitatea să luăm măsuri restrictive privind circulația dinspre statele afectate către România. În acesta vom interzice inclusiv intrarea cu alimente care sunt purtătoare de virus, verificarea tuturor transporturilor și cu precădere dirijarea acelor transporturi de animale numai în posturile de inspecție la frontieră autorizate din punct de vedere european”, a declarat Roatiș, într-o dezbatere publică organizată de ANSVSA.

Acesta prognozează că actul normativ ar putea fi aprobat în următoarea ședință de guvern.

Potrivit ANSVSA, pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Deocamdată nu există vaccin pentru această boală, singura cale prin care animalele pot fi ferite fiind aceea de a respecta măsurile de protecție în contactul cu animalele bolnave.

ANSVSA a mai adăugat că boala nu este transmisibilă la om, doar că toate animalele infectate cu acest virus nu vor avea nicio șansă de supraviețuire, potrivit www.agerpres.ro.

LEAVE A REPLY