România ar putea fi INVADATĂ de mâncare de la UNGURI!

0
88

supermarket-shutterstock-17-465x215

Legea supermarketurilor, promulgată de Iohannis, nu obligă magazinele să vândă cel puțin 51% alimente românești, ci produse făcute la nivel regional, scrie capital.ro.

Modificările aduse Legii 321 privind comercializare produselor alimentare nu obligă magazinele autohtone să vândă alimente obţinute în România, ci îi obligă să achiziţioneze produse în proporţie de 51% din lanţul alimentar scurt de aprovizionare. Adică orice producător regional care poate livra direct către magazine se poate încadra în acest procentaj, sunt de părere speciliştii din domeniu.

“În lege nu spune produs realizat în România, ci spune produs provenit din lanţul scurt. Lanţul scurt vizează produsele făcute la nivel regional. Practic, regional înseamnă şi zona de frontieră, Spre exemplu produse realizate în Ungaria sau în Bugaria, ca state membre”, a declarat pentru Capital, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

El a mai spus că în acest context nu se mai poate invoca faptul că România a impus produsele realizate numai în România.

În acelaşi timp, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei a spus că această lege ar fi putut încălca legislaţia europeană în alte condiţii, dar a fost aleasă formula ”lanţul scurt”, care este acceptată pe plan european. El a făcut referire la faptul că orice obligativitate impusă marilor lanţuri de retail de a asigura minim 51% produse româneşti ar fi fost sortită eşecului. În locul unei astfel de obligativităţi s-a găsit fomula ”lanţului scurt” de aprovizionare, scrie News.ro.
În ceea ce priveşte aplicabilitatea legii, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a declarat la o emisiune la Realitatea TV, că “dintr-o lege generoasă a ieşit o lege greu de aplicat, cu definiţii greşite”.

LEAVE A REPLY