Cum să faci brânză BIO la tine în bucătărie. Nu se poate mai simplu!

0
1167

Cu toții iubim brânza, iar atunci când e facută în casă parcă devine și mai gustoasă. Nu trebuie să mai fugi până la rudele de la sate pentru a face rost de brânză naturală, o poți face chiar tu în bucătăria ta! Iată aici cum:

Ingrediente:

Aveți nevoie de  5 litri de lapte pentru obţinerea unui borcan de apox. 500g de smântână. (de preferat lapte crud de la automatele de lapte autorizate legal, cu analizele microbiologice ale laptelui făcute la zi.)

Mod de preparare:

• Se pune laptele într-un vas acoperit cu tifon şi se lasă să se „strice”. Laptele se va încheaga lent și sigur între 2 și 3 zile, în funcţie de cât e de cald în cameră. În tot acest timp nu umblaţi la el.

• După ce s-a închegat, puneți laptele pe argaz la foc mic și amestecaţi cu o lingură de lemn, ca să se încălzească uniform la o temperatură de aprox. 37-38 °C, cam cât să puteţi ţine degetul în el. Zerul se va separa de brânză.

• Strecurați compoziţia pe care o obțineţi cu ajutorul unei pânze curate sau a unui tifon. Brânza trebuie să rămână atârnată în tifon câteva ore pentru ca tot zerul sa se scurgă. În funcţie de cât de mult o lăsăm la scurs, vom obține o brânză mai moale sau mai aspră (seacă).


Brânza astfel obținută nu conţine conservanţi și poate fi păstrată la frigider între 3-5 zile.

Brânza dulce este calitativ superioară caşului și urdei pentru că se încheagă prin acrirea naturală a laptelui, fară ajutor artificial.

LEAVE A REPLY