Cel mai mare exerciţiu al Forţelor Navale la Marea Neagră

0
158

port_pireu

În cadrul celui mai mare exerciţiu multinaţional de luptă împotriva ameninţărilor din spaţiul maritim organizat anul acesta vor fi evaluate structurile din Forţele Navale Române care sunt nominalizate pentru a face parte din Forţa de Reacţie NATO 2016-2017 (NATO Reaction Force).

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale, Sea Shield 16 se desfăşoară în perioada 18 – 22 iulie, o mie de militari români şi o mie de militari din alte şapte ţări urmând să se antreneze în comun pe mare, în cele cinci zile ale aplicaţiei fiind puse în aplicare proceduri de operare la standarde NATO.

Şeful Statului major al Comandamentului Flotei, Mihai Panait, comandantul grupării de forţe din cadrul exerciţiului, spune că pe parcursul celor cinci zile se vor desfăşura exerciţii complexe, în toate mediile de luptă, la suprafaţă, în aer şi submarin.

“Sunt implicate şi două grupări NATO permanente – cea de luptă împotriva navelor de suprafaţă şi cea de luptă împotriva minelor. Este un exerciţiu complex, pregătit din timp de către Comandamentul Flotei, şi ne dorim ca pe parcursul celor cinci zile să performăm la nivelul aşteptărilor noastre şi ale partenerilor NATO”, a spus Panait.

Luni, în prima zi a exerciţiului, în cadrul scenariului au fost efectuate diverse acţiuni, între care căutarea şi atacul submarinelor inamice, respingerea atacului aeronavelor inamice, ori lupta împotriva minelor – au fost create baraje de mine de exerciţiu.

La exerciţiu, Forţele Navale Române participă cu 11 nave, două elicoptere Puma Naval, două detaşamente mobile de lansare rachete şi o navă de suport pentru scafandri, Forţele Aeriene Române asigură secvenţele exerciţiilor de luptă aeriană cu două aeronave MIG 21 LanceR, dar şi un elicopter Puma, pentru evacuare medicală, iar Garda de Coastă românească participă cu o navă de patrulare.

LEAVE A REPLY