Cum ne citeşte SRI mesajele de pe telefon! Vezi DOVADA

0
1056

sri

Serviciul Roman de Informatii are posibilitatea, legala si tehnica, de a ne citi tuturor mesajele din telefon, indiferent de aplicatia pe care o folosim. O dovada in acest sens este o licitatie publica lansata de curand, scrie bzi.ro.
Unitatea Militara 0929 a SRI, din Capitala, vrea sa cumpere câteva aplicatii software pentru investigarea telefoanelor mobile si a tabletelor. Printre altele, institutia isi doreste un sistem de analiza capabil sa extraga, din memoria terminalelor mobile, informatii privind agenda telefonica, registrul de apeluri, SMS-urile primite, conturile de e-mail si parolele utilizate, ultimele pagini de internet, precum si fisiere audio, foto si video. În paralel, va putea recupera chiar si fisierele sterse sau protejate.
Interesant este si faptul ca sistemul va avea si un kit pentru clonarea cartelelor SIM, probabil pentru a receptiona toate apelurile primite sau emise de urmariti. De asemenea, dupa cum se arata intr-un document oficial, va include si un program compatibil cu numeroase aplicatii pentru telefoanele cu sisteme de operare Android si iOS, printre care Facebook, Facebook Messenger, Twitter, Instagram, WhatsApp, Google Maps si Viber.
Mai mult, programul se va putea conecta la terminalele echipate cu procesoarele “9700 (Blackberry clona), 9800 TV (Blackberry clona), BWM 760, F699 Ferrari, F938 Ferrari, Ferrari F2010, Ferrari F918, H808 (HTC Tatto clona), i8 (iPhone 4 clona)”, insa nu se va limita la acestea, potrivit aceluiasi document. Datele din telefoanele si tabletele “suspecte” vor putea fi exportate in rapoarte de tip document, compatibile Microsoft Office.
Reprezentantii UM 0929 au solicitat ca “analiza mediilor de stocare şi achiziţia datelor sa poata fi efectuata la nivel fizic sau logic”. În posesia institutiei va mai ajunge si o alta aplicatie software de investigatie a telefoanelor mobile, tabletelor, iPad-urilor si eReader-urilor, care, de asemenea, va “permite clonarea cartelelor SIM pentru cel putin urmatoarele tipuri de retele: GSM, CDMA”.
Un alt sistem pe care il doreste respectiva unitate militara a SRI, pentru analiza echipamentelor folosite in domeniul telecomunicatiilor, va putea extrage, din memoria smartphone-urilor si a tabletelor, inclusiv “informatii referitoare la conturile utilizate pe retelele de socializare”. Institutia va avea si o aplicatie software utilizata de autoritatile din tarile membre NATO si UE, care va putea sa colecteze si sa examineze “datele de la o gama larga de computere sau servere, telefoane mobile si tablete pentru o varietate larga de sisteme de operare (toate versiunile de Windows, toate versiunile de Linux, iOS, Android)”, potrivit reprezentantilor UM 0929.
Institutia publica si-a propus sa cumpere in acest an mai multe pachete software, echipamente si sisteme informatice, printre care se numara si cele care vizeaza telefoanele mobile si tabletele, fiind dispusa sa plateasca, in total, aproximativ 1,2 milioane de lei. Toate acestea vor fi achizitionate in cadrul proiectului “Sistem national de protectie a Infrastructurilor IT&C de interes national impotriva amenintarilor provenite din spatiul cibernetic”, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, scrie presalibera.net.

sri sms

LEAVE A REPLY