Veste de la FISC pentru toţi românii: Se schimbă LEGEA

0
1005

cod_fiscal_impozit_59177000

Se schimbă Codul de procedură fiscală

Mediul de afaceri s-a plâns de-a lungul timpului că abuzurile inspectorilor ANAF fac mult rău economiei. Fenomenul este recunoscut şi de actualul ministru de Finanţe, Anca Dragu, care dă vina mai ales pe legislaţia neclară. Prin urmare, aceasta anunţă că deja se lucrează la modificarea Codului de Procedură Fiscală, scrie capital.ro.

Pentru antreprenorul din România, un control al Fiscului se poate dovedi cel mai negru coşmar. Mai multe articole din legislaţia fiscală sunt interpretabile, în timp ce profesionalismul şi buna intenţie ale unor inspectori ANAF sunt cel puţin discutabile. Acest mixt toxic a dat naştere unor situaţii care, dacă nu aveau efecte tragice, puteau fi considerate de-a dreptul comice. Este drept că, odată cu reorganizarea ANAF, inspectorii sunt mai integri, iar multe dintre rezolvările pe care le găsesc sunt corecte.

Totuşi, noile reguli au permis existenţa unor abuzuri în urma cărora numeroase companii au rămas cu conturile blocate, s-au pierdut locuri de muncă, iar o serie de manageri s-au trezit cu dosare penale. La emisiunea Capital TV, ministrul de Finanţe, Anca Dragu, a recunoscut toată această situaţie şi a anunţat că „regulile jocului“ sunt deja într-un amplu proces de analiză. Pasul următor îl reprezintă modificarea Codului de procedură fiscală, care ar urma astfel să ofere inspectorilor un cadru foarte clar, în care să nu mai poată fi vorba despre subiectivism sau excese în activitatea de control.

„Situaţia are la bază anumite neclarităţi din Codul de procedură fiscală. Acum suntem în proces, alături de alte instituţii ale statului şi alături de mediul de afaceri, citim Codul de procedură fiscală, toate regulile pe care le aplică ANAF, ordinele interne, şi încercăm să dăm o legislaţie clară inspectorilor astfel încât să nu mai ajungă nenumărate procese pe masa procurorilor şi practic să blocheze şi activitatea ANAF, dar şi activitatea procurorilor“, a declarat ministrul de Finanţe. De asemenea, Anca Dragu a mai precizat că deja s-au modificat o serie de proceduri în cadrul ANAF, astfel încât inspecţiile fiscale să aibă ca obiect doar acele afaceri care prezintă riscuri mari în ceea ce priveşte evaziunea fiscală. „Pentru o inspecţie fiscală sau pentru un control de la Antifraudă, numărul de salariaţi ai ANAF este acelaşi: merg minim doi inspectori fiscali la o firmă care are doi-trei angajaţi şi unde evaziunea poate fi de câteva sute de lei, dar tot doi angajaţi merg şi la o firmă unde evaziunea poate fi mult mai mare şi la care recuperarea să fie mult mai semnificativă“, expune un simplu exerciţiu de logică ministrul Finanţelor. Un prim pas a fost reorganizarea direcţiei generale a marilor contribuabili.

LEAVE A REPLY