Controale medicale anuale OBLIGATORII! Iată cum ÎȚI POȚI SALVA VIAȚA

0
883

e0f8bb2b92228254e5a1b9456d76557b_XL

Foarte multe persoane ajung la medic cu afecțiuni grave, în stadiu avansat, iar șansele de recuperare și supraviețuire devin foarte mici.

Specialiștii recomandă să mergi la medical de familie cel puțin o dată pe an pentru examinări clinice și efectuarea analizelor de sânge.

Analizele sunt cea mai bună metodă de depistare din timp pentru boli precum anemia, diabetul zaharat, tuburări de coagulare a sângelui, hepatitele, insuficiența renală, boli cardiovasculare, infecții digestive sau urinare.

Iată ce analize trebuie efectuate periodic:

Hemoleucograma

Este o analiză utilă în identificarea diferitelor tipuri de anemii, infecții, alergii sau leucemii și măsoară următoarele cantități:

– Numărul de globule roșii din sânge – eritrocite (RBC)

– Numărul de globule albe din sânge – leucocite (WBC)

– Cantitatea totală de hemoglobina din sânge (HGB)

– Procentul de globule roșii – hematocrit (HCT)

– Media volumului globulelor (MCV) – mărimea globulelor roșii

– Media globulară a hemoglobinei (MCH)

– Concentrația medie a hemoglobinei (MCHC)

– Numărul de trombocite (PLT)

 

Analizele pentru ficat și rinichi

Sunt folosite pentru diagnosticarea hepatitelor și a afectiunilor renale și includ:

– dozarea enzimelor hepatice, a transaminazelor și bilirubinei totale;

– măsurarea valorilor ureei și creatininei.

O altă analiză utilă este sumarul de urină. Prezența în sânge a unor compuși în cantități anormale indică un anumit tip de afecțiune. De exemplu, cantitatea mare de glucoză poate însemna că ai o boală endocrină sau diabet zaharat.

 

Probele de coagulare și inflamație

Includ testarea timpului de sângerare și a valorilor VSH-ului, indice al unor infecții în sânge sau procese inflamatorii.

 

Ionograma

Se referă la măsurarea nivelul de calciu, magneziu și fier și oferă indicii importante în cazul unei carențe de minerale în organism sau al unui dezechilibru ionic în corp.

 

Profilul metabolic și lipidic

Aceasta analiză de sânge este foarte utilă în depistarea diabetului zaharat precum și al disfuncțiilor metabolice de tipul dislipidemiei. Ea permite identificarea valorilor următoarelor elemente:

– Glicemie

– Lipide totale

– Colesterol total

– Trigliceride

– HDL-colesterol (“colesterolul bun”)

– LDL-colesterol (“colesterolul rau”)

 

Controlul cardiac – necesar în fiecare an

Dacă ai hipertensiune arterială sau palpitații, fă-ți anual un examen clinic și o cardiogramă, completate de monitorizarea ritmului cardiac cu un holter, o probă de efort și o tomografie computerizată.

 

Controlul ginecologic anual

Toate femeile, indiferent de vârstă, trebuie să se programeze în fiecare an la ginecolog pentru controlul de rutină, însoțit de testul Babeș Papanicolau și testul HPV.

Dacă ai sub 30 de ani, trebuie să faci o ecografie mamară și o consultație senologică odata la trei ani. Dupa vârsta de 30 de ani, ecografia mamară și cea transvaginală trebuie făcute în fiecare an.

Odată ce ai împlinit 40 de ani, ecografia mamară anuală trebuie înlocuită cu mamografia.

LEAVE A REPLY