Noile reguli de impozitare pun multinaționalele din România ÎN PERICOL! Iată ce EFECTE SEMNIFICATIVE au acestea

0
98

armand-business-center

Pe data de 12 iulie 2016, a fost adoptată Directiva (UE) 2016/1164 a Consiliului de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale care au incidenţă directă asupra funcţionării pieţei interne. Directiva va aduce o serie de noutăţi pentru fiscalitatea din România, cea mai importantă fiind introducerea regulilor de impozitare a societăţilor străine controlate (en. controlled foreign companies). Termenul de transpunere a acestor prevederi în legislaţia naţională este data de 31 decembrie 2018.

„Implementarea regulilor de impozitare a societăţilor străine controlate (CFC) va avea un impact semnificativ asupra modului în care grupurile multinaţionale îşi desfăşoară activitatea. În anumite cazuri probabil va fi necesară o regândire a întregului lanţ de deţineri. Regulile CFC nu sunt o noutate absolută în România, în trecut existând iniţiative legislative în acest sens, chiar dacă nu sub forma actuală impusă de Directivă.

Regulile CFC reprezintă de ani buni un domeniu destul de controversat al politicilor fiscale la nivelul UE, existând chiar cazuri judecate la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene – cauza C-196/04 Cadbury Schweppes – unde implementarea acestor reguli de către statele membre a fost găsită ca fiind incompatibilă cu legislaţia UE. Aşadar, va fi interesant de văzut modul în care autorităţile fiscale din România vor alege să implementeze aceste reguli şi, mai ales, modul de gestionare a acestor reguli în contextul unor viitoare inspecţii fiscale”, a explicat Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală, EY România.

Directiva urmează să se aplice tuturor contribuabililor supuşi impozitului pe profit într-unul sau mai multe state membre, inclusiv sediilor permanente de pe teritoriul UE ale unor entităţi rezidente fiscal în afara UE. Ea stabileşte norme în 5 domenii ale impozitării: limitarea deductibilităţii dobânzilor, impozitarea la ieşire (en. exit taxation), norme generale anti-abuz, impozitarea societăţilor străine controlate şi impozitarea aranjamentelor hibride.

 

LEAVE A REPLY