ATENȚIE! Credeai că ești în siguranță? Iată ce spun specialiștii

0
109

cutremur

 Peste 26.000 de apartamente din mai multe judeţe sunt nesigure în caz de cutremur. În Bucureşti au fost identificate un număr de 2.563 de blocuri care au nevoie de consolidare structurală, fiind vulnerabile în cazul unui cutremur, arată Strategia Naţională de Locuire, un proiect de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării.

“În cazul în care mutarea proprietarilor din locuințele nesigure (care reprezintă pericol pentru viața proprietarilor/locatarilor) nu este posibilă datorită refuzului proprietarilor, se propune instituirea unui mecanism de expropriere și consolidare a respectivelor locuințe”, se arată în Strategia Naţională de Locuire.

Bucureştiul are cel mai ridicat risc seismic dintre toate capitalele europene. Nu doar capitala este expusă acestui risc, ci şi alte oraşe din ţară. 65% din populația urbană a țării este expusă pericolelor seismice.

Ministerul Dezvoltării vrea ca prin noua Lege a Locuinţei să fie interzisă locuirea în clădiri nesigure. Evacuare din apartamentele care stau să cadă la primul cutremur major se va face în baza legii, cu o clauză prin care se doreşte asigurarea unei locuinţe temporare sau acordarea unor vouchere/subvenţii prin care familiile să poată locui cu chirie până la finalizarea lucrărilor de consolidare.

Mare parte din valoarea consolidării unui imobil va veni de la bugetul de state şi de la cele locale, însă şi proprietarii vor contribui cu sume, în funcţie de venituri. Familiile cu venituri mici nu vor contribui cu mai mult de 10% din venitul întreg al familiei. Cei cu venituri mai mari vor acoperi integral cota parte din valoarea lucrărilor de reabilitare.

LEAVE A REPLY