Cum să-ți termoizolezi geamurile GRATUIT și EFICIENT

0
1107

TERMOPANE BLOC

In cele de mai jos nu vorbim de materiale de construcții naturale, dar având în vedere că vorbim de soluție de termoizolare absolut gratuită dar și eficientă, putem vorbi de reciclare ceea ce, totuși, considerăm că este o soluție ecologică. Dar înainte de a vă împărtăși acest mic „secret, iată pe scurt, de ce aveți condens la geamuri :

Prin ferestre se pierde până la un sfert din pierderea totală de energie, fie direct prin geamurile de sticlă, fie prin ventilaţia produsă de orice breşă între cadrul ferestrei şi perete. Ferestrele cu un singur geam de sticlă permit căldurii să treacă de la sursa mai caldă spre cea mai rece. Cu cât fereastra este mai mare, cu atât va fi mai mare transferul de căldură: pierderea de căldură iarna şi încălzirea vara. Ferestrele cu un singur geam de sticlă pot contribui la formarea condensului în timpului iernii, deoarece umezeala se condensează în interiorul ferestrei. Nivelurile ridicate de condensare pot avea drept consecinţă probleme de sănătate, deoarece acestea pot crea condiţii în care în case înfloreşte condensul ceea ce conduce la boli ale bronhiilor, cum sunt astmul şi alergiile. Astfel, reducerea ratelor de transfer al căldurii prin ferestre are mai multe avantaje.

 

Probabil că, imaginile de mai sus nu sunt străine multora dintre noi și cu siguranță de multe ori ne-am gândit că alegerea geamurilor termopan a fost o idee proastă! Pe scurt, vreau să vă spun că nu doar geamurile termopan sunt de vină pentru faptul că se condensează, sau apare igrasia pe la colțurile acestora! De vină sunt aproape toate materialele moderne, convenționale folosite la construire și finisarea unei locuințe (și aici aș enumera polistirenul, vopseaua acrilică, siliconul ș.a.m.d).

Însă, cea mai gravă problemă este modul în care sunt finisate glafurile după montarea geamurilor : se lucrează repede, cu spumă poliuretanică, fâșie de gipscarton lipit, gletuit și finisat cu vopsea acrilică!

Vă întreb eu : în acea zonă critică, subțire de doar 2-5 cm ce fel de termoizolație mai există? Acea spumă poliuretanică credeți că își mai face treaba? Dacă nu există termoizolare, nu este logic să apară condensul și igrasia? Care sunt soluțiile? Simplu (în cazul în care sunteți la faza de renovare sau construcție) : fixați geamul doar cu șuruburi (că, doar nu spuma Pu va ține geamul așa cum zic tâmplarii) și în loc de spumă PU folosiți lână de oaie sau fibră de cânepă. Când finisați glafurile, folosiți DOAR tencuială (și nu rigips sau polistiren) de argilă în interior și de var în exterior, PESTE CARE montați o termoizolare de 2 cm din plăci de fibră de lemn (se găsește și în România).

Avantajele : aveți o termoizolare mult mai bună și în plus de asta tencuielile (de argilă și de var), dar și termoizolațiile propuse sunt materiale care absorb umiditatea, iar la momentul potrivit o eliberează încet! În concluzie, scade foarte mult posibilitatea apariției de condens și mucegai! Acestea sunt câteva motive pentru care în casele naturale este exclus să ai mucegai!

..pe lângă cele enumerate mai sus, ai posibilitatea de a-ți izola termic geamul, absolut gratuit și foarte eficient!

Știm cu toții, că aerul este cel mai bun material termoizolator! Ceea ce nu știu mulți (mai ales cei care spun că montează polistirenul în puncte pentru că aerul rămas termoizolează – dar de fapt creează efectul de horn în cazul unui incendiu) este că aerul izolează cu atât mai bine cu cât este în celule cât mai mici! O folie de împachetare, de ambalare din material plastic, cu bule de aer este de fapt un material care contine celule mici de aer! Acesta poate fi găsit adesea aruncat la gunoi, dar și în magaziile hypermarket-urilor sau a celor care vand  electrocasnice gen frigider, cuptoare, etc, deoarece obiectele fragile, mari sunt împachetate în acest material. Deci o puteți avea gratuit!

Tăiați folia la dimensiunea geamului (sticlei) și după ce ați curățat geamul, pulverizați apă pe sticlă și cu bulele spre interior presați folia pe geam. Va sta lipit foarte bine și va da roade foarte bune! Veți simți diferența!

Bineînțeles că marele dezavantaj a acestei termoizolări este faptul că nu veți mai vedea ce se întâmplă în exterior, dar lumina va fi la fel și economisiți ceva bănuți fără să vă fie fri sau să se mai producă condens și igrasie în locuința dumneavoastră!

Puteți să folosiți chiar și folie dublă, dar atunci veți fi nevoiți să o prindeți mai bine de rama geamului, de exemplu cu bandă autoadezivă!

Aceeași folie puteți să o folosiți și pentru a vă proteja telefonul, în cazuri în care există șanse mari să fie expus șocurilor frecvente.

Cititi mai multe despre cum sa va infrumusetati casa pe natural-home4u.ro.

LEAVE A REPLY