Trucul legal care te ajută să îți asiguri mașina mai ieftin

0
981

masini_rca_15558100

Înainte de a face o asigurare este important să arunci o privire pe ofertele tuturor firmelor din România. De la prețuri la riscuri asigurate, franșize și excluderi diferențele sunt suficient de mari încât să aibă un impact semnificativ asupra buzunarului clientului. Profit.ro a constatat că dintre cei mai importanți șapte jucători din România, cinci au o particularitate care poate fi speculată pentru a obține un preț mai bun, potrivit Profit.ro.

Un tânăr de 32 de ani care conduce în București o mașină Honda Civic cu motor de 1,8 litri și an de fabricație 2009 va plăti pentru o poliță CASCO cel puțin 693 de euro și cel mult 1.300 de euro, arată datele Ama Smart Insurance Management.

Cele două oferte extreme nu vin, așa cum ar fi de așteptat, de la firme diferite ci de de la același asigurător. Diferența ține de calitatea în care tânărul solicită o asigurare. Dacă o face ca persoană fizică el va trebui să plătească 1.300 de euro pentru o sumă asigurată de 6.717 euro.

Dacă, în schimb, are posibilitatea ca mașina să aparțină în acte unei firme, prețul asigurării scade drastic, la doar 693 de euro. Oferta aparține Allianz Țiriac.

De altfel, din cele șapte societăți analizate de Profit.ro, cinci oferă prețuri sensibil mai mici persoanelor juridice. Concret, Groupama, Credit Europe- Ergo, Omniasig, Allianz Țiriac, și Asirom au prețuri mai mici pentru persoane juridice, în timp ce doar Generali și Gothaer practică un tariff mai scăzut în cazul persoanelor fizice.

Automobile evaluate peste prețul pieței. E bine sau e rău?

Suma asigurată pe care fiecare firmă o ia în calcul pentru cazul nostru diferă semnificativ, ca și franșiza impusă clienților. Cea mai mare sumă asigurată este la Gothaer, care evaluează mașina la 8.700 de euro, cu peste 3.500 de euro mai mult decâ valoarea ei de piață, așa cum reiese din ofertele consultate de Profit.ro pe portalul Autovit.

Credit Europe Ergo, asigură Honda la 8.200 de euro, Allianz Țiriac la 6.700 de euro și Asirom la aproape 6.400 de euro.Singurele două firme care se apropie de adevărul din piața auto sunt Generali (5.901 euro) și Omniasig (5.751 euro).

Supraevaluarea automobilului este o practică mai veche a asigurătorilor care poate avea efecte pozitive dar și negative pentru clienți. Efectul negativ evident și probabil motivul pentru care asigurătorii utilizează cotații peste nivelul pieței este că prima de asigurare este cu atât mai mare cu cât valoarea asigurată este mai mare.

Pe de altă parte, având în vedere că majoritatea societăților impun o franșiză de 5% sau 10% din valoare în caz de daună totală, un preț peste nivelul pieței ajută clientul să obțină o sumă care să îi permită să își cumpere o mașină cel puțin similară, chiar și suportând respectiva franșiza.

Franșiza este partea din daună pe care șoferul se angajează să o suporte în cazul unui eveniment. Pentru daune parțiale, aceasta se situează între 100 și 170 de euro, în funcție de societate. Dacă dauna este mai mică decât valoarea franșizei, ea va fi suportată direct de către asigurat. De asemenea, franșiza se scade din valoarea plătită de asigurător în caz de daună mai mare.

În situația unei daune totale, franșiza este, în general, de 10% din suma asigurată. Doar Asirom are o franșiză de doar 5% în caz de furt pe teritoriul României.

Cele mai bune oferte pentru persoane fizice și firme. Cine are cel mai bun raport preț/sumă asigurată?

În termeni nominali, adică fără să ne raportăm la suma asigurată, cea mai bună ofertă pentru persoane fizice vine de la Generali care percepe o primă de doar 799 de euro. Următoarea ofertă ar fi Asirom, cu 877 de euro și apoi la Gothaer cu 883 de euro. Sub 1.000 de euro mai cotează, pe exemplul nostru, doar Omniasig, cu 980 de euro, care are și avantajul că nu impune franșiză în cazul daunelor parțiale.

Raportat la suma asigurată, Gothaer stă de departe cel mai bine. Prima anuală reprezintă sub 10% din valoarea asigurată în cazul companiei germane care are și o reputație de bun plătitor. Pe al doilea loc din această perspectivă ar fi Asirom, iar pe trei Generali.

În cazul firmelor, cea mai bună ofertă este la la Allianz Țiriac, cu sub 700 de euro. Urmează Credit Europe cu 730 de euro și Asirom cu 765 de euro. Prețuri sub 1.000 de euro mai au Gothaer și Omniasig.

LEAVE A REPLY