Acestor ROMÂNI li se VOR CONFISCA BANII: SE DĂ LEGE!

1
915

Bani_-465x390

Lege privind confiscarea extinsă a averii. Cei care comit infracțiuni rămân fără avere, potrivit Capital.ro.

Proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averii a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei.
Actul normativ transpune în legislaţie românească prevederile directivei europene referitoare la îngheţarea şi confiscarea bunurilor achiziţionate în urma comiterii unor infracţiuni în Uniunea Europeană.

Documentul propune confiscarea bunurilor unei persoane care a primit o pedeapsă mai mare de patru ani, dacă judecătorul consideră că acestea au fost achiziţionate în urma comiterii unor infracţiuni.

În plus, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, nou înfiinţată, va anunţa judecătorul delegat cu executarea, despre orice întârziere survenită în cursul unei confiscări, pe baza informaţiilor periodice primite de la Fisc.

Potrivit proiectului de lege, confiscarea extinsă se aplică bunurilor dobândite înainte de intrarea în vigoare a actului normativ, numai în cazul comiterii unor infracţiuni, cum ar fi: trafic de droguri, proxenetism, spălare de bani, corupţie, evaziune fiscală sau infracţiuni informatice.

Raluca Prună despre proiectul de lege privind confiscarea extinsă: Este transpunerea unei directive europene
Proiectul de lege privind confiscarea extinsă, aflat în dezbatere publică, reprezintă transpunerea unei directive europene în legislaţia românească, a afirmat luni ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

“Proiectul pe care l-am pus în consultare publică la sfârşitul săptămânii trecute este în fapt transpunerea unei directive europene. (…) Aş dori să invit pe toată lumea să citească acest proiect şi să contribuie la dezbaterea publică”, a declarat Raluca Prună la Radio România Actualităţi.

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi pentru completarea art. 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin care se realizează transpunerea unor prevederi ale Directivei 2014/42/UE privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.

Potrivit proiectului, vor fi supuse confiscării extinse şi alte bunuri decât cele deja prevăzute de lege “în cazul în care persoana este condamnată pentru comiterea unei infracţiuni, dacă fapta este susceptibilă să îi procure un folos material şi maximul pedepsei prevăzute de lege pentru aceasta este 4 ani sau mai mare”.

“Confiscarea extinsă se dispune dacă instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale şi are în vedere bunurile dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei”

1 COMMENT

LEAVE A REPLY