Este bun colesterolul? De ce?

0
165

grasimi

Colesterolul conține grăsimi saturate care sunt bogate în nutrienți și reprezintă baza unei diete sănătoase.

Colesterolul nu este cauza bolii de inima. El este un puternic antioxidant. El asigura repararea peretelui arterial lezat (placutele de aterom contin foarte putin colesterol).

Cu toate acestea, ca orice grasime, si colesterolul poate fi OXIDAT prin expunere la caldura si oxigen. Acest colesterol oxidat, (gasit din abundenta in laptele praf sau carnurile procesate la temperaturi inalte)  poate produce leziuni celulare la nivelul peretelui arterial, ducand la formarea patologica a placutelor de aterom.

Colesterolul este necesar pentru corp si creste mai ales atunci cand acesta este expus la factori cauzatori de leziuni celulare (grasime trans, radicali liberi etc).

Doctorul Andrei Laslău ne spune ce beneficii au grasimile saturate și de ce ar trebui să nu ne ferim de ele.

  • Au gust bun si dau senzatia de satietate, reducand per ansamblu numarul caloriilor totale consumate ;
  • Ele alcatuiesc cel putin 50% din membrana celulara, asigurand celulelor integritate structurala si functionare optima;
  • Sunt necesare pentru sanatatea sistemului osos. Pentru a asigura o buna includere a calciului in os 50% din grasimile din dieta ar trebui sa fie saturate
  • Scad Lp(a), o substanta ce arata predispozitia si progresia spre boala coronariana;
  • Protejeaza ficatul de diferite toxine(alcool, unele medicamente etc)
  • Sunt necesari pentru utilizarea adecvata a acizilor grasi esentiali! Acizii  omega-3 sunt mult mai bine retinuti/procesati in tesuturi daca dieta este bogata in grasimi saturate.
  • Îmbunatatesc functionarea sistemului imun.
  • Acidul stearic (18 atomi de carbon) si palmitic (16 atomi de carbon) sunt ‘hrana’ preferata a inimii. De fapt inima are in jurul ei o rezerva importanta de grasimi saturate.
  • Acizii grasi saturati cu lant scurt si mediu(MCT= trigliceride cu lant mediu) au importante proprietati antimicrobiene, protejand tractul digestiv de actiunea unor microorganisme daunatoare ;
  • Dovezile stiintifice existente pana in prezent nu au reusit sa arate ca grasimile saturate sunt responsabile de boala de inima. De fapt placutele de aterom de pe vase contin doar 26% grasimi saturate , restul e grasime nesaturata, din care mai mult de 50% e polinesaturata.

Colesterolul

  • Este principalul constituent al membranelor celulare si al lipoproteinelor plasmatice, contribuie la reglarea fluiditatii membranelor (are caracter amfipatic) ;
  • Creierul uman, indeosebi substanta alba, este foarte bogat in colesterol liber . Continutul in colesterol al creierului si nervilor creste in perioada de mielinizare si ramane constant tot restul vietii.
  • Ficatul, glandele corticosuprarenale si gonadele(testicul/ovar) contin si ele o mare cantitate de colesterol;
  • Lipoproteinele plasmatice contin si ele colesterol, in proportii variabile, acesta reprezentand o forma de transport intre diverse compartimente ( intestin-ficat-tesuturi ).
  • Colesterolul este precursorul hormonilor sexuali/corticosuprarenalieni, al acizilor biliari si al vitaminei D3.

LEAVE A REPLY