Tu incluzi ovăzul în alimentația ta? Uite de ce ar trebui să o faci

0
211

Din punct de vedere nutriţional, ovăzul este unul dintre cele mai complexe alimente, deoarece conţine carbohidraţi cu absorbţie lentă din fibre, proteine, substanţe minerale şi vitamine.Cu toate acestea,din păcate ovăzul este văzut ca un aliment furajer inclus aproape 95%  în alimentația animalelor iar numai 5% în consumul uman.

Boabele de ovăz conţin  vitaminele B2, B5 şi E, mineralele calciu, fier, mangan şi zinc, un ulei calmant şi o cantitate mică de alcaloizi. Tulpinile conţin şi flavonoide.lanta are efect mineralizant, tonic, antidepresiv, stimulează activitatea glandei tiroide, emolient, sedativ, nervin, laxativ şi depurativ.

Ce îl face special?

Ovăzul este o cereală foarte indicată în afecţiunile digestive, având rol de stimulare a digestiei, de calmare a spasmelor intestinale şi rol laxativ. El se recomanda şi în afecţiunile ficatului, mai ales în inflamaţia colecistului (colecistită).

Afecţiunile respiratorii pot fi tratate cu preparate din ovăz, care se indică în tratamentul astmului bronşic, ca expectorant, în bronşite, în laringite şi pentru vindecarea tusei.

Ovăzul acţionează pozitiv şi asupra vaselor de sânge şi a inimii, scăzând colesterolul din sânge şi glicemia (fiind util şi în diabet) şi fiind indicat în tratarea anginei pectorale şi a ulcerului varicos.

Ovăzul este bogat şi în inhibitori ai proteozei şi din această cauză este foarte indicat în lupta cu tumorile pe care le dizolvă (în special la cancerul intestinal).

Şi aparatul urinar beneficiază de pe urma ovăzului, care este diuretic, calmează durerile din colicile renale şi vezicale si vindecă litiaza urinară şi biliară. În plus, ovăzul ajută şi glandele sexuale, rezolvând sterilitatea şi impotenţa şi fiind tonic uterin.

Din punct de vedere al sistemului nervos, ovazul este un excelent tonic asupra celulelor nervoase, fiind indicat în numeroase afecţiuni neurologice, în cazurile de astenie fizică şi psihică, în insomnii şi în stări de surmenaj.

Sub formă de decoct, tinctură sau supă, ovăzul poate ameliora constipatia, bolile renale, oboseala fizică şi psihică, convalescentţa, nisipul la rinichi, insomnia, tusea, anxietatea, astmul bronşic, bolile hepatice, bolile reumatice şi diabetul.
Sub formă de compresă, cataplasmă, băi sau spălături locale, ovăzul se recomandă în afecţiuni ale pielii, în piodermite, ulceraţii cutanate, veruci, seboree, hiperhidroză, dermatite, erupţii cutanate, psoriazis şi măncărimi ale pielii

.Făina de ovăz este un ingredient bioactiv benefic pentru piele şi păr, datorită conţinutului în proteine şi lipide purifică şi hidratează, catifelează, previne uscarea şi deshidratarea epidermei.

LEAVE A REPLY