ATENŢIE! Ai de gând să renovezi sau să-ţi modifici casa? AMENZI DUBLE, începând de azi

4
1924

renovare

Firmele de construcții, dar și persoanele fizice care modifică sau demolează o lucrare fără autorizare sau fără un proiect verificat de către specialiști atestați primesc de astăzi o amendă dublată comparativ cu nivelul actual, cuprinsă între 20.000 de lei și 40.000 de lei.

Majorarea a fost decisă printr-un proiect aprobat recent de Parlament și care este aplicat începând de astăzi.

Persoanele fizice şi juridice care nu respectă normele referitoare la calitatea în construcţii vor putea fi sancţionate mult mai dur decât în prezent, reiese din actul normativ.

Concret, amenzile aplicabile în momentul de faţă vor fi dublate, pentru a contracara scăderea calităţii în construcţii, potrivit iniţiatorului acestei legi.

Astfel, faptele de natură contravenţională amendate în momentul de faţă cu sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei vor fi sancţionate, începând cu data de 24 august, cu sume cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei. Câteva exemple relevante de astfel de fapte sunt:

-executarea unei construcţii noi, a unei intervenţii la o construcţie existentă, precum şi desfiinţarea acesteia cu încălcarea prevederilor referitoare la autorizare şi executare;
-realizarea de construcţii fără proiecte sau pe bază de proiecte neverificate de specialişti atestaţi;
-interzicerea sau obstrucţionarea efectuării controlului calităţii în construcţii, neprezentarea documentelor şi a actelor solicitate de persoanele cu atribuţii de control şi/sau de autorităţile competente.

Referitor la contravenţiile pentru care acum se aplică amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei, cuantumurile acestora vor fi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei. Mai precis, astfel de sancţiuni se vor aplica pentru fapte precum:

-neasigurarea verificării execuţiei lucrărilor de construcţii prin diriginţi de şantier autorizaţi;
-necompletarea şi nepăstrarea cărţii tehnice a construcţiei conform prevederilor legale;
-neexecutarea obligaţiilor privind urmărirea comportării în exploatare a construcţiilor şi neexecutarea lucrărilor de reparaţii și consolidări

În fine, cele mai mici amenzi ce pot fi date în prezent, cele între 1.500 şi 5.000 de lei, vor fi cuprinse între 3.000 şi 10.000 de lei.

4 COMMENTS

 1. Cum pot reclama un vecin care își modifică apartamentul?Nu mi se pare normal ca după ce vii acasă după un program de 12 ore la serviciu,sa te trezești că te odihnești în reprize ptr ca așa vrea vecinul.M-as mira să aibă autorizație.

 2. Titlu: Ai de gand sa iti modifici casa fara sa dai spaga considerabila?

  Am venit cu o solutie, pentru spaga mult prea mica data de proprietari: marim amenzile.
  In acest fel, in loc de intre 5 000 – 10 000 lei, cei care intra in ilegalitate vor fi nevoiti sa plateasca intre 10 000 si 20 000 lei. Asa putem si noi plati ponturile, echipa, sefii, si ne mai si ramane de un bax de bere.

  Acum serios. Pe langa fraieri care sunt prinsi si-si iau amenda, sunt multi altii care platesc spagi. 1 la 3 as zice.

  Nu ar fi dat o decizie, prin care legea sa se aplice si sa limiteze spaga din constructii. Dar nu asa se fac banii, ci mai bine marim amenzile.

 3. Dl COSTEA CONSTANTIN,sa ii moara capra lui vecinul ce naiba ca doar la programul tau de sclav de 12 ore sigur dv ati angajat firma autorizata si ati pus si program de lucru la avizier cind ati zugravit….cita ipocrizie….rusinica domnule roman neaos,…..

 4. domnule Costea

  Bagatias p..a in gat de securist

  din partea vecinului de jos … ceo sati bag picamerul in priza cand vii acasa

LEAVE A REPLY