Moise Guran, făcut praf de o studentă: ”O dovadă nu doar de aroganță crasă, ci mai ales de ignoranță”

2
701

moise-guran

Dupa ce Moise Guran a scris un articol în îndemna românii să doneze bani pentru Cuminţenia Pământului, mai mulţi utilizatori ai Facebook s-au revoltat. O tânără studentă la Ştiinţe Politice s-a arătat siderată de argumentele lui Moise Guran şi i-a demontat întreg articolul:

Iată ce a scris acesta: 

Moise Guran, epitomul bunului simț, a scris un articol despre Cumințenia Pământului, în care o temă recurentă era cea a “interesului național”. Aș vrea să fac un scurt comentariu pe subiectul ăsta, fiindcă a început să mă irite modul în care cei care nu susțin campania de donații pentru Cumințenie sunt catalogați drept trolli sau egoiști, care nu știu decât să ia totul la mișto și nu sunt capabili să înțeleagă că “era vorba de trezirea unei dorințe de a face împreună, noi toți, un lucru”, care nu sunt capabili să înțeleagă că era vorba de “un interes național”, nu individual.
Ceea ce nu pricepe Moise Guran este un lucru foarte simplu, și anume că trăim într-o democrație. Într-o democrație nu poți să te aștepți ca un grup de oameni să hotărască ce anume e interes național, iar toți ceilalți să fie de acord, fără niciun pic de dezbatere.
(Culmea, cam aceeași logică o folosea și Lucian Mîndruță, pe care Guran îl cataloghează ca fiind dependent de like-uri, când deplângea faptul că tinerii nu vor să se ducă la război pentru țară. Și ei, la rândul lor, nu erau altceva decât niște trolii puturoși și egoiști care nu și-ar fi mișcat fundul din cluburi ca să moară pentru interesul național, whatever that is. De fapt, cam aceeași logică putem să spunem că au folosit-o cam toți conducătorii autoritari, numai că la altă scară.)
De asemenea, nu cred că Moise Guran s-a obosit prea tare să discute cu vreun oponent al campaniei. Eu am auzit din partea aia multe argumente complet raționale, deloc zeflemitoare, incluzându-l și pe acela că, de fapt, Brâncuși nici măcar nu și-ar fi dorit ca statul român să aibă acte de proprietate asupra Cumințeniei… Nici eu personal nu susțin campania “Brâncuși e al meu”. Și ghici ce? Nu o fac fiindcă nu știu să apreciez arta sau fiindcă vreau să țin de ăia 5 lei ca să-mi iau gumă de mestecat, ci o fac dintr-o serie de motive pe care aș fi foarte bucuroasă să le explic și chiar să le dezbat, dacă cineva m-ar întreba în mod civilizat.
Faptul că Moise Guran a hotărât ce e interes național și ce nu, e în opinia mea o dovadă nu doar de aroganță crasă, ci mai ales de ignoranță, mai ales într-un articol în care autorul are pretenția la o abordare semi-științifică, care ia în calcul factori istorici, sociali etc. Ca să nu mai menționez că e un strop “comunist” (în sensul folosit de el). ^_^
Una peste alta, ceea ce Moise Guran numește un “exercițiu de conștiință națională” eu l-aș numi mai degrabă un “exercițiu democratic”. La care dl. Guran nu prea se pricepe, aparent…

teodora guran

2 COMMENTS

  1. Am mai citit eu articole proaste; dar acestuia în se decernează trofeul “Lămâia” pe luna August.
    Doamne; câți poluatori de internet!…
    Sper să rămân singurul cititor/păcălit.

  2. nu e vorba de articol ci de ideea in sine… ceea ce ar trebui sa aiba in vedere si unul ca tine Alex… Ideea fiind ca in situatia in care cumintenia reprezinta interes national, atunci in interesul cui sunt copii institutionalizati, copii care merg la scoala flamanzi, copii care cresc singuri, pensionareii care traiesc cu 400 de lei dupa 40 de ani vechime in munca, absolventii de facultate care dupa ce se satura de stat acasa se angajeaza la marketul din colt si multi altii care isi cauta disperati un loc de munca pentru a supravietui cu familia? mai vorbim de articol sau de realitate? din pacate realitatea este doar pentru cei care o traiesc……

LEAVE A REPLY