Am intrat într-o nouă epoca geologică! Antropocenul

0
564

draw_eart____by_stefandesing-d5zo28p

Pământul are aproximativ 4.55 miliarde ani vechime. Cele mai vechi roci s-auformat pe Pamant acum 4.2 miliarde ani și si au fost gasite în nord-vestul Canadei. Cele mai vechi dovezi privind aparitia vietii pe Pamant dateaza de aprox. 3,0 miliarde ani – microfosile vechi.

Este foarte dificil pentru majoritatea oamenilor să aprecieze o atât de mare perioada de timp care a trecut de la formarea Pământului.Pentru a explica mai bine timpul, geologii au întocmit un tabel în care sunt menţionate unităţile mari denumite: eon, epoci, perioade şi ere. Divizarea se bazează pe evenimente geologice sau palentologice majore, cum ar fi explozia vieţii în Cambrian, extincţii în masă şi schimbările de mediu.

Multe perioade geologice sunt denumite după locul în care au fost studiate rocile din acea perioada: Jurasic, după munţii Jură (lanţ muntos situat între văile Isere şi Aare din Franţa şi Elveţia); Permian, după provincia Perm, din Rusia; Cambrian, după numele român al Ţării Galilor. Altele sunt numite după o caracterisica importantă a rocilor din acea perioada: Carbonifer, pentru straturile sale de cărbune; Cretacic, de la latinescul pentru cretă (cretă) după depunerile masive de cretă din acea vreme.

Oamenii sunt unici în comparație cu celalate viețuitoare; chiar dacă înca pastrăm o multitudine de trăsături comune cu alte specii, oamenii au ajuns la un nivel de evoluție foarte înalt, fiind capabili să aiba un limbaj, să scrie, să aibă conștiință, până la a trimite oameni în spațiu și a se vindeca prin intermediul tehnologiei create. Tocmai de accea, oamenii de știință consideră că ar trebui să avem propria noastră eră geologică și se pare ca într-un final au fost de acord cu data când noua era  “Antropocenul” a început.

Oamenii au avut mereu un impact vizibil asupra mediului înconjurător, însă cele mai mari schimbari asupra planetei au avut parte începând cu mijlocul secolului 20, mai exact cu anii 1950 odată cu testarea bombelor nucleare la începutul razboiului rece.

 

 

LEAVE A REPLY