O companie oferă gratuit cazare şi masă pentru oamenii care vor să se angajeze

0
90

munca-job

Efectele deficitului de forţă de lucru din Est: McDonald’s oferă loc de muncă şi locuinţă la pachet în Ungaria, scrie Ziarul Financiar.

În general mai cunoscut pentru sluj­bele slab plătite decât pentru pa­che­te generoase de beneficii, McDonald’s se confruntă în Ungaria cu o criză de forţă de muncă atât de acută, încât oferă cazare gratuită angajaţilor care vin din afara oraşului, scrie Bloomberg.

Cazarea gratuită, un beneficiu rar în cele peste 100 de ţări în care gigantul de fast-food îşi vinde produsele, este numai unul dintre beneficiile pe care angajatorii din Europa de Est le oferă pentru a ademeni salariaţi. Alţi angajaţi care se bucură de beneficii sunt casierii Lidl din Praga şi dez­voltatorii de software din Bucureşti.

Cândva considerată un tărâm al forţei de muncă ieftine, regiunea a început să le dea mari dureri de cap angajatorilor. Pe fondul îmbătrânirii populaţiilor şi al exodului a milioane de locuitori din regiune către state europene mai bogate, mii de poziţii rămân vacante, iar salariile sunt împinse în sus. Această situaţie anunţă costuri în creştere pentru companii şi o posibilă scădere a investiţiilor pentru economii care s-au dezvoltat puternic de la intrarea în UE.

„Deficitul de forţă de muncă le provoacă insomnii executivilor din Europa de Est“, spune Robert Bencze, director la PwC. „Prima întrebare pe care investitorii şi-o pun acum înainte de a veni în regiune este dacă vor găsi suficienţi angajaţi“.

LEAVE A REPLY