Alina Mungiu Pippidi: ‘Tolontan vs Guran: Cine are dreptate’

0
819

tolontan_guran_86227700

Politologul Alina Mungiu Pippidi intervine în disputa momentului. Jurnaliştii Cătălin Tolontan şi Moise Guran se află pe poziţii radical diferite în dosarul Ponta-Ghiţă-Blair. Politologul îi apreciază pe amândoi jurnaliştii, dar le pune cap la cap argumentele prin care se contrazic.

“Argumentele lor sunt serioase, să presupunem integral buna lor credinţă, că au dat dovezi destule în trecut, şi să discutăm ca la clasa de democraţie ce e în regulă şi ce nu e în regulă cu cazul amintit şi alte lucruri care se petrec în aceste zile. Cel puţin două investigaţii DNA, cea de la DIPI, ridiculizată de Ion Cristoiu după ce a citit rechizitoriul, şi povestea iubirii pe bani dintre Victor Ponta şi Sebi Ghiţă de la DNA Ploieşti rezumată într-un comunicat, sunt controversate pe bună dreptate.”, scrie Pippidi într-un editorial, conform romaniacurata.ro.

Politologul nu se opreşte aici. Intervine în caz şi îl comentează în cele mai mici detalii. “Dacă acesta e un caz de corupţie electorală de ce nu e încadrat la corupţie electorală, ci la: « folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani » (Ponta ), şi « săvârşirea infracţiunii de spălare de bani » (Ghiţă). Nu e clar care sunt bunurile necuvenite (evenimentul cu Blair a fost public, şi eu am fost invitată, nu m-am dus, nu era în campanie, nu a fost vreun folos direct pentru nimeni), şi de ce, dacă Ponta şi-a vîndut influenţa, Ghiţă nu a cumpărat-o (nu e acuzat decît de spălare de bani). Blair însuşi, obiectul acestui transfer de credibilitate, a fost între timp demascat că a recompensat sponsorii partidului cu locuri în Camera Lorzilor, fără să se fi reuşit condamnarea cuiva. Nu e clar nici unde e spălarea de bani. M-aş bucura dacă banii proveneau din vreun contract public corupt, atunci e mai clar, dar, deşi eu sunt cea care a anunţat onor guvernul Cioloş prin aprilie că Ghiţă are n fonduri europene în curs la care i se plătesc tranşele şi azi, fără mari urmări, pentru că e greu să dovedeşti că acele contracte au fost căpătate corupt, am oarecari temeri şi la acest punct. “, spune Pippidi conform sursei citate.

LEAVE A REPLY