BREAKING NEWS: STATUL le VA LUA BANII acestor ROMÂNI!

0
125

bani ciolos

Noua lege a confiscării exitinse va permite statului să pună mâna inclusiv pe averile pe care infractorii au încercat să le ascundă pe numele rudelor, scrie capital.ro.

Pentru a avea un buget mai mare, statul trebuie să recupereze banii care s-au furat. Este declaraţia ministrului Justiţiei, Raluca Prună făcută în cadrul emisiunii „În faţa ta!”. Oficialul susţine că există legislaţie pregătită în acest sens, dar mai trebuie aprobată. Noua lege a confiscării exitinse va permite statului să pună mâna inclusiv pe averile pe care infractorii au încercat să le ascundă pe numele rudelor.

Statul are de recuperat aproape o jumătate de miliard de euro de la infractorii condamanţi definitiv. Unii au fost acuzaţi de corupţie, alţii de înşelăciuni economice, dar cu toţii au ceva în comun: capacitatea de a-şi ascunde bine averile făcute din infracţiuni.

Mulţi au profitat de lipsa de acţiune a statului în a recupera banii furaţi şi au făcut liniştiţi investiţii în străinătate. Şi-au cumpărat cartiere întregi de locuinţe, şi-au transformat rudele şi prietenii apropiaţi în milionari.

Ministrul Justiţiei susţine că este nevoie de o nouă legislaţie, pentru ca procesul de recuperare a prejudiciilor să fie mai rapid. România are, oricum, de respectat un deadline impus de o directivă europeană: legislaţia ce trebuie să permită confiscarea extinsă a averilor condamnaţilor definitiv trebuie să fie gata înainte de 4 octombrie.

„Dacă vrem un buget mai mare, e cazul să luăm înapoi ce ni s-a furat şi dacă fur o sumă de bani cu care îmi cumpăr nişte imobile pe care le închiriez, statul trebuie să ia înapoi prin confiscare extinsă şi suma furată dar şi ceea ce a ea a produs”, a spus Raluca Prună, ministrul Justiţei, în emisiunea „În faţa ta”, de la Digi24.

Datele statistice arată că statul a reuşit până acum să recupereze sub 10 la sută din averile ilicite ale condamnaţilor. În luna August, ANAF a dat publicităţii un raport care arată că puţin peste 15 milioane de euro din cele aproape 300 de milioane ce trebuie recuperate din dosarele cu prejudicii mari s-au întors în bugetul României.

Noua lege a confiscării averilor spune că persoanele condamnate la pedepse de peste patru ani vor rămâne deîndată fără averile nejustificate. Noua lege îi va permite statului să recupereze inclusiv banii ascunşi de infractori cu cinci ani înainte de a fi prinşi, pe numele rudelor.

„Nu putem vorbi de persoane care au fost deja condamnate, legea penală e lispită de caracter retroactiv cu excepţia faptului că ar fi o lege penală mai blândă. Nu vorbim de cei care se află acum în executarea unei pedepse. Proiectul prevede şi confiscarea de la terţi. Cineva aflat într-o procedură penală şi care îşi transferă averea respectivă unor terţi, se poate confisca averea respectivă cu condiţia să existe probe şi că acea avere să fie considerată de judecători ca fiind ilicită”, a mai precizat ministrul Justiţei.

Legea confiscării extinse a fost pusă în dezbatere publică şi ar trebui aprobată de Parlament. Dacă aleşii nu vor lua o decizie până pe 4 octombrie, atunci guvernul poate să aprobe noua legislaţie prin ordonanţă de urgenţă.

LEAVE A REPLY